Transportul pacientilor decontat de Fondul de Asigurari

Transportul pacientilor decontat de Fondul de Asigurari
Transportul între unităţile sanitare publice al pacienţilor care nu sunt în stare critică şi nu necesită asistenţă medicală avansată va fi decontat din Fondul de Asigurări de Sănătate, fiind interzisă taxarea de către serviciile de ambulanţă publice, potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii.

Potrivit ordinului care reglementează transportul interspitalicesc, pentru transportul pacienţilor neinternaţi de la unităţile/compartimentele de primiri urgenţe la alte unităţi sanitare sau pavilioane ale aceleaşi unităţi, se va deconta numai costul/kilometru, sub forma unei solicitări obişnuite, din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, fără a se adăuga cost suplimentar. De asemenea, pentru transportul pacienţilor internaţi într-o unitate sanitară de la unitatea respectivă către o alta unitate, se decontează de către unitatea solicitantă costul/km la tariful prevăzut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără decontarea costului/solicitare.

Potrivit aceluiaşi ordin, este interzisă taxarea pacienţilor pentru efectuarea unor transporturiinterclinice necesare îngrijirii acestora. De asemenea, prin noua reglementare, spitalele care deţin ambulanţe de tip A1 şi A2 sunt obligate să le utilizeze cel puţin pe durata programului normal de lucru.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, noul ordin al ministrul Sănătăţii va reglementa situaţia existentă şi va opri abuzurile, asigurând în acelaşi timp şi plata costului de bază a transportului.

Măsurile implementate prin noul ordin sunt necesare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, deoarece în lipsa unor reglementări clare în acest domeniu au fost semnalate în ultima perioadă mai multe situaţii în care serviciile publice de ambulanţă solicitau pentru realizarea transportului sanitar neasistat sume importante, chiar şi de 400 de lei.

“Anul acesta avem nevoie de măsuri rapide pentru stoparea pierderilor din sistemului sanitar şi eficientizarea acestuia. Este nevoie de reaşezarea serviciilor din punct de vedere financiar. Din această perspectivă avem nevoie de un sistem medical unitar. Nu este normal ca unele servicii să fie suprataxate fapt pentru care vom corecta aceste situaţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

 

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !