Transporturi ilegale de deşeuri

1Comentariu
Transporturi ilegale de deşeuri
Poliţia, GM şi GF Bihor colaborează pentru depistarea transporturilor ilegale de deşeuri.

Tranzacţiile intracomunitare cu deşeuri, dinspre România spre ţările UE, au luat amploare în ultima vreme. Multe dintre acestea se desfăşoară fără documente legale. Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Garda de Mediu (GM) Bihor şi Garda Financiară (GF) Bihor şi-au dat mâna pentru combaterea transferului ilegal de deşeuri în spaţiul intracomunitar. Rezultatele nu au întârziat să apară.

Transporturi ilegale

Astfel în 12.04.2010 a fost depistat pe tronsonul de ieşire dinspre România un transport de deşeuri de cupru cu un camion-utilitară. „Camionul cu nr. de înmatriculare BH 93 ROD şi remorca BH 95 LRM transporta o cantitate de deşeuri de cupru de 21.640 kg. Expeditorul era SC Latimar SRL Timişoara, iar destinatarul o societate din Hamburg, conform CRM. Nu au putut fi prezentate documentul de notificare şi nici cel de circulaţie emis de ANPM, dar nici formularele de încărcare/descărcare deşeuri pe teritoriul României”, ne-a informat Călin Mocan, directorul coordonator adjunct al GM Bihor.

În urma verificărilor efectuate de comisarii de la GM şi GF Timiş s-a constatat că sediul declarat de către SC Latimar Timiş nu există.

„După ce am intrat în acest caz au apărut probleme. Exista suspiciunea că documentele sunt fictive. Când am verificat CMR-ul, respectivii au revenit cu alt CMR ce avea ca expeditor o firmă din Caraş-Severin. S-a indisponibilizat respectivul transport până la verificarea legalităţii lui de către comisarii GF Timiş”, a precizat Călin Gal, comisarul-şef al GF Bihor. În urma verificărilor GF Timiş, societăţii respective i s-a făcut sesizare penală.

„Nu s-a prezentat nici un administrator al firmei. Documentele respective nu sunt reale din punct de vedere fiscal. GF Bihor a început deja confiscarea mărfii respective”, a subliniat Călin Gal.

Călin Mocan spune că „există suspiciuni că din România spre spaţiul comunitar se desfăşoară un transfer de deşeuri cu acte fictive. Şi nu de acuma, ci de un an doi”.

În 14.04.2010, comisarii GM Bihor au fost solicitaţi, din nou de către poliţiştii de frontieră în Borş. De data aceasta era vorba despre un autocamion ce transporta 9,3 tone deşeuri de aluminiu şi 5,5 tone deşeuri de bronz, de la SC Sabin SRL din Târgu Mureş către o firmă din Slovacia. Şi acum lipseau documentele de notificare şi transport emise de ANPM. Firma va fi sancţionată de GM Bihor cu 25.000 de lei, iar cazul a intrat în atenţia GF Bihor.

Transporturile ilegale de deşeuri nu se efectuează doar în afara ţării ci şi în interior. Astfel, în 12.04.2010, comisarii de poliţie de la IJP Bihor au depistat o autoutilitară aparţinând SC Amur System SRL Oradea, al cărei şofer ardea o cantitate de peste patru tone de cupru, pe un drum din Şuncuiuş, în vederea eliminării plasticului. Transportul urma să fie livrat către SC SIF Alexa SRL din Apahida Cluj. Şoferul nu a putut prezenta documentele necesare.

Echipele de control ale GM şi GF Bihor s-au deplasat la sediul societăţii Amur Sytem unde au depistat şi alte nereguli, aplicând şi o amendă de 100.000 lei.

„Amur System nu este la prima abatere de acest fel”, a observat Călin Gal.

Toate instituţiile implicate în aceste evenimente sunt de acord că această colaborare este un suscces. „Mă bucur că au apărut aceste proiecte de colaborare la nivel naţional. Astfel de acţiuni vom derula în permanenţă nu numai în partea de vamă ci şi în teritoriu”, conchide comisarul-şef al GF Bihor.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor