Transpune formule matematice în aranjamente florale

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Transpune formule matematice în aranjamente florale
© Foto: facebook
Sanda Raluca Suciu din Oradea este câştigătoare a marelui premiul la Concursul Naţional de Aranjamente Florale, realizat anual de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti.

J.b.- Formule matematice, algoritmi, aranjamente florale aduse la rang de artă. Cum se împacă matematica cu designul floral, unde se intersectează şi dacă sunt cumva complementare?

Sanda Raluca Suciu: Sunt absolventă de matematică-informatică, dar florile au fost pasiunea vieţii mele. Nu regret că am făcut matematică, deoarece mă ajută în designul floral. Aceasta fiindcă în aranjamentele florale contează foarte mult proporţiile, vasul, aranjamentul, liniile, paralele, perpendiculare, asimetria. Aplicabilitatea Șirului lui Fibonacci și a proporției phi în Univers este fascinantă. Acest raport (phi), numărul de aur, poate fi găsit la plante ce prezintă forme în spirală, precum conurile de brad sau ananasul. Multe alte plante (precum trandafirii) au ca număr de petale un număr din seria lui Fibonacci (sau foarte apropiat de acesta).

Locul ramificării multor specii de plante se produce la distanţe procentuale cu numerele şirului lui Fibonacci, deci conform rapoartelor de valoare constantă phi. Sunt apoi sumele lui Gauss care le regăsim în arta designului floral. Designerii florali nu folosesc simetria perfectă în aranjamente pentru ca acestea să fie pe placul ochiului. Culorile sunt apoi extrem de importante în aranjamentul floral. Chiar dacă există o paletă largă de culori dorim să folosim toate tonurile, iar trecerea nu trebuie să fie bruscă, ci să se realizeze prin accesorii, prin materiale vegetative. De cele mai multe ori, pentru a realiza o construcţie florală trebuie să pui şi matematică şi artă şi elemente de arhitectură, fiind obligat să faci diverse construcţii din lemn, fier, butuci. De multe ori, într-o construcţie florală poate să existe doar o floare care trebuie pusă în evidenţă de construcţie.

Ce posibilităţi de exprimare vă oferă tărâmul florilor?

Sanda Raluca Suciu: Florile ne oferă şansa de a exprima emoţii, sentimente, gânduri, chiar dorinţe. Emoţiile se pun în evidenţă prin culoare. Culoarea fiind primul impact cu omul. Astfel, culorile calde: roşu, portocaliu, galben sunt culorile inimii şi ale dragostei, dau senzaţia de cald, de apropiere. Culorile reci: verde, albastru, violet sunt culorile-raţiune, dau senzaţia de rece, au efect de îndepărtare. Culorile pastel dau senzaţii de linişte, de pace.

Vă inflenţează trendurile?

– Da, bineînţeles, mă inspir. Îmi doresc să evoluez. În materie de culori Institutul Pantone dă trendurile. Astfel că venit vremea să ne luăm rămas bun de la Marsala, culoarea în trend în 2015 și să facem cunoștință cu culorile anului 2016: Rose Quartz și Serenity, adică roz pal şi bleu.

Cine dă tonurile în design floral , ce maeştrii florari urmăriţi?

– Trendurile le dau acei florari care sunt capabili să vină cu ceva nou, cu ceva autentic diferit, foşti campioni mondiali în Design Floral. I-aş aminti pe Gregor Lersch, Daniel Ost, Per Benjamin.

În mod fericit florile sunt pentru dumneavoastră şi hobby şi business. Cum a fost evoluţia de la hobby la business?

– În mod fericit, pentru mine florile sunt şi hobby şi business. Cum a fost evoluţia de la hobby la business? Categoric pasiunea şi dorinţa de a-mi crea un mediu unde să mă exprim liber, iar în momentul de faţă, după ani de studiu şi practică, asta nu înseamnă că nu mai am de învăţat: workshop-uri, seminarii, cursuri la care am participat. Profesia mea a luat o nouă întorsătură având posibilitatea şi bucuria de a-i învăţa pe alţii, de a-mi împărtăşi cunoştinţele la cursuri de formare profesională, cursuri de specializare, workshopuri.

Faceţi legături între personalitatea celui pentru care faceţi un buchet, un aranjament şi flori?

– Da, sigur contează personalitatea clientului, dar contează foarte mult şi persoana care primeşte acel buchet de aranjament.

Cum trebuie să fie un buchet de mireasă?

– Sunt câteva criterii de care se ţine cont cum ar fi : înălţimea şi statura miresei şi a mirelui, culoarea părului şi coafura miresei, vârsta, stilul, materialul, culoarea, croiala rochiei miresei şi a costumului mirelui, florile şi culoarea preferată a miresei şi bineînţeles anotimpul. Tehnica şi metoda executării buchetului este foarte importantă: florile şi materialele vegetative trebuie să reziste pe perioada nunţii şi să fie uşor de purtat, să nu păteze rochia miresei, să nu rănească mâna miresei şi cel mai important să nu-i acopere faţa.

Care e cel mai extravagant buchet de mireasă pe care l-aţi realizat sau aţi vrea să-l realizaţi?

– Există diferite tipuri de buchete de mireasă: rotunde, în formă de lacrimă, buchete arcuite sau purtate pe braţ, buchete prinse cu inel purtate în palmă, sub formă de coşuleţe, de sferă de flori decorate cu panglică care se pot atârna de braţ, buchete moderne, extrvagante, nonconformiste. Le-aş numi adevărate construcţii florale, care implică foarte multă tehnică, materiale neconvenţionale, buchete care sunt purtate de femei moderne, complexe, cu personalităţi puternice.

Există flori extravagante?

– Aş încadra la această categorie florile exotice cu diferite arome :Heliconia, creşte în zona tropicală a Americii, dar şi în Indonezia. E cea mai scumpă floare pe care am avut-o la florărie, poate ajunge până la 150 lei firul. Sunt apoi flori nuanţate puternic -Gloriosa, cu textură diferită- annans, foarte tare, dur, impunător comparativ cu gingăşia lăcrimioarelor sau catifelaţia petalelor de trandafir.

Aţi primit cereri neobişnuite pentru construcţii florale?

– Cele mai neobişnuite cereri ar fi: aş vrea… dar pe ieri, aş mai adăuga cererile pentru flori care în perioada respectivă sunt în extrasezon.

Ce se mai poate face cu florile, ce aţi vrea dumneavoastră să mai încercaţi să realizaţi?

– Florile, plantele, seminţele se folosesc în diferite domenii, în agricultură, arhitectură, modă, bijuterii florale, naturale, se folosesc în medicină, gastronomie, artă culinară . Sunt foarte multe flori comestibile: petalele de trandafiri, iasomia, lavanda, panseluţele, muşeţelul, yucca, păpădia, laleaua, bujorul.

Există un mesaj al florilor?

– Oferim flori pentru a ne manifesta admiraţia, respectul, dragostea recunoştinţa. Pe lângă frumuseţea lor naturală care ne încântă simţurile, florile poartă cu ele diferite mesaje; cea mai cunoscută floare, trandafirul roşu simbolizează dragostea, iubirea este un simbol al frumuseţii, bujorul este numit regele sau regina florilor, fiind un simbol al bogăţiilor şi al norocului, simbol al frumuseţii feminine, dar şi al primăverii. Floarea soarelui este simbol al loialităţii şi devotamentului. Florile sunt cadoul care nu se demodează niciodată.

1380662_662601087107379_182352399_n

– „Arta olandeză a realizării aranjamentelor florale este bazată pe o structură educativă puternică, în care se predau cursuri de design floral de mai bine de un secol, şi această experienţă merită împărtăşită pasionaților de design floral din România” spunea marele designer Jaap Wisse. Ați primit aprecierile olandezilor în două rânduri: aţi obţinut marele premiu la Concursul Naţional de Aranjamente Florale, realizat anual de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, iar un an mai târziu premiul II. Experienţa trăită în concursurile organizate de Ambasada Olandei, premiile obţinute v-au dat posibilitatea de a descoperi noi orizonturi?

-M-am înscris la acest concurs din străinătate, acolo unde eram la un workshop şi unde am aflat informaţia că se organizează acest concurs. Am cunoscut acolo oameni noi cu pasiuni comune, am revăzut persoane dragi cu care împărtăşim experienţe trăite, sugestii, păreri. Anul acesta alături de ceilalţi câştigători suntem invitaţi să susţinem o demonstraţie florală. Aceasta este provocarea cu care vine ediţia din 2016. Evenimentul este organizat ca în fiecare an, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a Olandei şi îl va avea ca invitat de onoare pe maestrul florist olandez Elso Post, fondator al Floral Academy.

Dacă ar trebui să spuneţi ceva despre o floare ar fi:

– Parfum, naturaleţe, frumuseţe…0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !