Traseele via ferrata din Vadu Crișului, impracticabile din cauza hoților

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Atenţie, traseele de via ferrata din Văd pot fi parcurse doar cu echipament propriu
Atenţie, traseele de via ferrata din Văd pot fi parcurse doar cu echipament propriu - © Foto: Salvamont Bihor
Ambele trasee amenajate de Salvamont Bihor în Vadu Crişului au fost vandalizate. Hoţii au furat câteva zeci de metri de cablu din zonele de intare respectiv ieşire din trasee, fapt pentru care acestea sunt periculoase şi ar trebui evitate de turişti, atrag atenţia salvamontiştii bihoreni.

„Joi 28.12.2017, colegul nostru salvator montan aflat în zona Vadu Crişului a constatat, cu stupoare, furtul a peste 35 metri de cablu metalic împreună cu amaraje şi piuliţe la intrarea in traseul de via ferrata Peretele Zânelor. De data asta hoţii nu s-au mulţumit doar cu o bucata de 15m de cablu de oţel, au distrus atât intrarea cât şi ieşirea din traseu lăsându-l impracticabil!”, transmite Salvamont Bihor.

Salvamontistul care a constatat lipsa celor două bucăţi de cablu a verificat apoi şi cealaltă echipare, traseul Casa Zmeului, unde a constat că fuseseră furaţi încă 15m de cablu.

Foto: Salvamont Bihor Foto: Salvamont Bihor ©

„Imediat după pod, este o porţiune de 12-15 metri echipată cu mână curentă, pentru a asigura ieşirea din traseu. Cablul din aceasta a fost furat”, ne-a spus Pinter Istvan, coordonatorul Salvamont Bihor.

În aceste condiţii, turiştii riscă să iasă din traseu prin zone care nu sunt sigure, motiv pentru care Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor le recomandă, în primul rând, să nu abordeze traseul.

„Am pus un indicator la traseul vechi, chiar la intrare, să ştie oamenii că nu este practicabil”, zice Pinter.
Echipament propriu

Salvamont recomandă celor care insistă să parcurgă cele două trasee să vină la stâncă pregătiţi cu echipamentul propriu şi cu coarda necesară pentru a se asigura.

„Imediat ce aţi ajuns la finalul zonei cu cablu, continuaţi traseul spre dreapta, urmaţi poteca paralel cu stâncile şi panourile din zonă. După ce aţi ieşit din traseu nu vă apropiaţi de marginea versantului, există pericol de cădere”, mai atenţionează salvamontiştii.

Traseul „vechi” a mai fost vandalizat în urmă cu câteva luni dar porţiunea de cablu furată a fost înlocuită imediat. Pinter spune că Salvamont nu are, în acest moment, un termen la care va face remedierile. Se discută mai mult despre variantele de supraveghere şi pază a traseelor, din moment ce este evident că au devenit ţinta hoţilor şi vandalilor.

via-ferrata-3 Foto: Salvamont Bihor ©5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor