Tratament cu pilule false

ORADEA – Multă lume asociază cuvântul „tratament” numai cu „medicamente”. În lume însă, în ultimii ani se pune accent tot mai mult pe terapiile de vindecare complementare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că una dintre cauzele psihice ale vindecării este şi efectul placebo. Tehnica constă în a-i administra bolnavului aşa-numitul preparat placebo care, de fapt, este o capsulă frumoasă, cu aspect identic de medicament activ şi care înăuntru are o pulbere inertă, vitamina C, calciu carbonic sau o altă substanţă neutră. Studiile au arătat însă că doar 30% dintre oameni se vindecă fără să aibă nevoie de un efect farmacologic, prin utilizarea doar a acestei pilule cu valoare inertă. „Această metodă se aplică şi la noi în ţară de mult timp. Efectul său terapeutic depinde însă de fiecare caz în parte. Noi am încercat această metodă în cazuri de nevroze uşoare. Însă depinde de psihicul fiecărui bolnav”, susţine dr. Gheorghe Oros, manager al Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Oradea.

„ Există şi la noi pacienţi care nu privesc tratamentul medicamentos ca şi singura cale de însănătoşire. Există persoane care apelează şi la o terapie complementară. Cât priveşte efectul placebo, acesta stă în strânsă legătură cu psihicul bolnavului, cu încrederea în el însuşi dar şi în medicul care-i aplică terapia”, afirmă farm. Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor.


Doze mici de medicamente şi placebo

Nu trebuie însă exagerat cu placebo. Specialiştii recomandă ca în momentul în care bolnavul ia medicamentul, să i se ofere şi o serie de elemente psihologice care să-i crească prin puterea sugestiei valoarea. Astfel, printr-o atitudine optimistă faţă de oameni, faţă de medicamentul pe care îl ia, bolnavul va reuşi să se trateze în timp cu doze mai mici, tratamentul având acelaşi efect.

Totodată, medicii psihiatri susţin că pentru a preveni o boală, trebuie modificat întâi comportamentul bolnavului faţă de propria sănătate. În opinia cercetătorilor, 80% din bolile din cauza cărora se moare astăzi, sunt boli generate de comportamente nocive faţă de sănătate: fumatul, alcoolul, sedentarismul, tulburarea somnului sau alimentaţia defectuoasă, ajungându-se astfel ca „omul să-şi mănânce zilele cu dinţii”.

Şi nici nu ne miră. Potrivit unor statistici furnizate de compania Zentiva, prevalenţa obezităţii şi supraponderalităţii în România este de 37% la populaţia adultă, în ţara noastră existând în prezent peste 4 milioane de pacienţi obezi netrataţi. S- a ajuns astfel ca un român din doi să fie afectat de hipertensiune arterială sau obezitate. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la statistici îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul mare al cazurilor de cancer, cu precădere cel pulmonar, numărul mare al bolnavilor cardiaci sau diabetici.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase