Tratament gratuit pentru osteoporoză

ORADEA – Majoritatea femeilor trăiesc mai mult de o treime din existenţă în postmenopauză, în care, una dintre complicaţiile potenţiale este şi osteoporoza de tip I (de postmenopauză, cu vârsta cuprinsă între 51 şi 75 de ani).

Această boală se caracterizează printr-o pierdere osoasă accelerată şi exagerată, având drept urmare fracturile vertebrale şi ale extremităţilor distale ale antebraţului. La acest tip de osteoporoză se va adăuga după vârsta de 70 de ani, atât la bărbaţi cât şi la femei, osteoporoza de tip II (senilă), asociată frecvent cu fracturi de col femural, humerus, ale tibiei şi ale pelvisului.

 

Cauzele apariţiei bolii

Osteoporoza este o boală silenţioasă, nu doare. Odată însă cu apariţia fracturilor, apar simptome mai mult sau mai puţin caracteristice: dureri lombare, micşoararea taliei, postură rigidă, cifoză pronunţată. Factorii de risc ale apariţiei osteoporozei sunt: sexul feminin, postmenopauza, activitatea fizică limitată, costituţia osoasă fragilă, aport scăzut de calciu în dietă, fumatul, alcoolul.

 

Manifestări

„Osteoporoza include un ansamblu de afecţiuni de diverse cauze ce produc o reducere a masei osoase pe unitatea de volum, determinând o reducere a grosimii corticalei osoase şi a numărului şi mărimii trabeculelor osului spongios. Este cea mai frecventă boală metabolică a osului, cuprinzând întreg scheletul, reprezentând o cauză de morbiditate la vârstnici”, susţine conf. dr. Michaela Timar, medic primar Endocrinologie din cadrul secţiei Medicină Internă III de la Staţionar II.

Dacă până la 70 de ani, osteoporoza şi osteopenia sunt apanajul femeilor aflate la menopauză, la adulţii cu vârsta peste 70 de ani se întâlneşte o scădere a masei osoase. Aste pentru că densitatea osoasă înregistrează un nivel maxim la 35 de ani, iar ulterior scade treptat. „Şi capacitatea de a absorbi calciul din intestin scade, scăzând prin urmare şi calciul din organism. Procesul de formare a substanţei osoase este influenţat de efortul fizic, astfel că reducerea activităţii fizice determină scăderea rezistenţei osoase. La aceste lucruri se mai adaugă şi deficitul de vitamina D la persoanele vârstnice, ceea ce conduce la scăderea absorbţiei calciului intestinal”, adaugă dr. Timar.

 

Program gratuit de tratament

Tratamentul osteoporozei este foarte costisitor şi de lungă durată. Având în vedere şi consecinţele dezastruoase ale acestei maladii asupra sănătăţii populaţiei, există la nivel naţional un program de sănătate ce include profilaxia şi tratamentul osteoporozei. „Acest program se derulează şi prin Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean Oradea, compartimentul de Endocrinologie. În urma diagnosticării osteoporozei, bolnavii depistaţi cu un scor T> -3,5, vor fi incluşi în acest program, primind tratament specific, gratuit”, încheie dr. Timar.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase