Trecem in Ungaria doar cu buletinul

Reactualizat la:
Trecem in Ungaria doar cu buletinul
UNGARIA – Autonomia pe criterii etnice – subiect de discuţie la Budapesta, cu prilejul celei de-a doua şedinţe de guvern comune română-ungară. România şi Ungaria trebuie să uite problemele din trecut şi “ranchiuna istorică”.

Acesta a fost mesajul premierului ungar Gyurcsany, lansat Reuniunea s-a desfăşurat la Budapesta, ultima înainte ca România să devină membru al Uniunii Europene.


Delegaţia României s-a îndreptat apoi către sediul Executivului de la Budapesta. La începutul şedinţei comune de guvern, premierul Ungariei a ţinut să adreseze delegaţiei de la Bucureşti un mesaj, chiar în limba română.

Principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei su fost cooperarea în domeniul securităţii, implementarea unui control unic la graniţă, problema dreptului la muncă al românilor în Ungaria după aderare şi probleme de infrastructură. La sfârşitul şedinţei, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat două dintre concluziile întâlnirii.


După şedinţa de guvern, oficialii români au semnat mai multe acorduri bilaterale cu omologii lor maghiari. Au fost atât de multe, încât unii au semnat în locul altora. În cadrul şedinţei comune de guvern, reprezentanţii celor două ţări au convenit şi asupra constituirii unui grup mixt de istorici, care să elaboreze un volum comun de istorie a României şi Republicii Ungare.

Activitatea istoricilor din cele două ţări va fi coordonată de către Academiile de la Bucureşti şi Budapesta, iar prezentarea structurii detaliate a volumului urmează să fie făcută în anul 2010, urmând ca ulterior să fie elaborat conţinutul propriu-zis.

După 1 ianuarie 2007, România va avea misiunea de a securiza frontiera estică a Uniunii Europene, misiune îndeplinită în prezent de Ungaria. De aceea, problema securizării frontierei va ţine capul de afiş al discuţiilor din cadrul celei de-a doua şedinţe comune a guvernelor român şi maghiar. În cadrul reuniunii, va fi elaborată o declaraţie comună privind simplificarea trecerii frontierei româno-ungare, controlul unic la frontieră şi limitarea timpului de staţionare a trenurilor care circulă între cele două ţări.

Ordinea de zi mai include proiecte de acorduri bilaterale, propuneri de cooperare, în domeniile infrastructurii, mediului, dezvoltării regionale, afacerilor interne, protecţiei minorităţilor, educaţiei şi culturii.


Membrii guvernului Tăriceanu şi miniştrii cabinetului condus de Ferenc Gyurcsany discută şi despre editarea unui volum comun de istorie a României şi Ungariei, de către istoricii din cele două ţări. De remarcat este faptul că de pe agenda întâlnirii lipseşte situaţia Fundaţiei Gojdu. Dar acest subiect ar putea fi totuşi abordat, mai ales că acordul care prevedea înfiinţarea Fundaţiei la Budapesta a fost semnat cu ocazia primei şedinţe comune de guvern a celor două ţări, care a avut loc la Bucureşti, pe 20 octombrie 2005.

Proiectul, contestat de Biserica Ortodoxă Română şi de societatea civilă, a fost ratificat în Parlamentul de la Budapesta, în vreme ce Camera Deputaţilor de la Bucureşti a respins acordul în luna mai. În prezent, Ordonanţa Gojdu se află la Senat, camera decizională în acest caz.


Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat cu această ocazie că dialogul dintre cele două ţări a depăşit probleme din trecut şi este mai intensiv decât a fost vreodată. „Românii şi maghiarii trebuie să convieţuiască, să caute interesele şi valorile comune, dar trebuie să vorbim şi despre lucrurile care ne separă. Trebuie să învăţăm să ne respectăm reciproc pentru că, în această parte a Europei, conlucrarea trebuie să fie mai presus de ranchiunile istorice”, a subliniat primul-ministru.

De asenenea, el a amintit că Ungaria a insistat ca ţara noastră să devină membră UE, printre altele şi pentru că „există o minoritate etnică, care are cetăţenie română, şi care doreşte să îşi păstreze identitatea”. O decizie importantă luată la această întâlnire: de la 1 ianuarie 2007, cetăţenii români vor putea intra în Ungaria numai cu buletinul. Premierul ungar a mai spus şi că a privit cu invidie cum Steaua a intrat în Liga Campionilor, în timp ce fotbalul maghiar a trecut printr-un an negru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase