Trecerea la ora de iarna

Trecerea la ora de iarna
Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, vom dormi mai mult cu o oră ! România trece oficial la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi, iar ora 4 va deveni ora 3.

Astfel, ziua de duminica, 30 octombrie, va deveni cea mai lunga zi a anului – va fi singura zi lunga de… 25 de ore! Asta înseamna o ora în plus de somn în weekend.

Orarul va fi valabil pâna în ultima duminica a lunii martie 2006. Pâna în 1997, schimbarea orei se facea la echinoctiul de toamna, adica pe 23 septembrie. În ultimii opt ani, însa, modificarea se face în ultima duminica a lunii octombrie, ca sa fie evitate decalajele care apareau între România si celelalte state ale Uniunii Europene, si care creau probleme deosebite în traficul feroviar, auto si naval.

Ultima tara din lume ca ora, Pakistanul, va adopta si ea experimental masura modificarii orei pentru prima oara în acest an. Schimbarea îi va permite sa profite mai mult de lumina zilei si sa economiseasca, astfel, energie. Daca se va dovedi profitabila, masura va fi adoptata definitiv.

Realitatea.tv