Trei copii de etnie romă au dormit în ambulanţă, pe tărgi, pentru că centrele de primire minori au refuzat să îi cazeze

Reactualizat la:
1Comentariu
Trei copii de etnie romă au dormit în ambulanţă, pe tărgi, pentru că centrele de primire minori au refuzat să îi cazeze
Superficialitatea şi birocraţia excesivă din sistemul de protecţie a copilului au pus încă o dată în dificultate oameni nevinovaţi. Trei copii de etnie romă au dormit sâmbătă noapte, pe tărgi într-o ambulanţă din Baia Mare pentru că singurul centru de primire minori a refuzat să-i cazeze.

Micuţii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani au fost luaţi cu salvarea împreună cu mama lor care a fost dusă de urgenţă la spital pentru a naşte. Copiii au rămas la Servicul de Ambulanţă aproape 12 ore până când au fost recuperaţi de tatăl lor, întors de la serviciu.

 

Micuţii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani au fost luaţi cu salvarea împreună cu mama lor care a fost dusă de urgenţă la spital pentru a naşte. Gravida a fost internată, iar ambulanţa a încercat zadarnic să-i ducă pe cei trei prunci într-un centru pentru a fi îngrijiţi până când mama lor va fi externată.

Cei trei copii au dormit până dimineaţă în ambulanţă. Fratele lor, de numai opt ani, a fost închis în casă de mama sa pentru că nu a mai avut loc în maşina care a dus-o la maternitate.

“Aşteptăm să vedem ce facem cu copiii. Am fost la pediatrie, am fost la centru, au zis că nu-i primesc. Au zis să-i ducem în ţigănie şi să-i abandonăm acolo”, a declarat asistenta Cristina Lucian.

După ce au lăsat-o pe femeie la maternitate, ambulanţa a dus micuţii la un centru primire pentru minori, însă aici copiii nu fost primiţi pentru că nu era niciun şef să-şi dea acordul. Copiii şi-au petrecut astfel noaptea pe tărgi, în maşina salvării.

“Problema majoră este că ambulanţa este blocată de mai bine de patru ore”, a precizat Emanuel Baciu, medic Ambulanţa Maramureş.

Micuţii au ajuns, duminică, la centrul de primire. Ei vor rămâne aici până când mama lor va ieşi din spital, pentru că autorităţile au decis că acasă nu au condiţii să trăiască împreună cu tatăl lor.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş au intervenit abia după ce cazul a fost relatat de presă. Aceştia au anunţat că au demarat o anchetă, însă au precizat că, în conformitate cu regulamentul instituţiei, în centrele de primire nu pot fi găzduiţi minori cu vârsta sub doi ani. Totuşi, în această situaţie era un singur copil, ceilalţi doi având vârsta de trei şi, respectiv, cinci ani.

“Am declanşat o anchetă în acest caz. Într-adevăr există o serie de disfuncţionalităţi în sistemul nostru. Pot să vă spun că regulamentul nostru interzice ţinerea sub supraveghere în centrele noastre a copiilor care au sub doi ani, iar unul dintre minori avea un an. Recunoaştem că în cazul celorlaţi am greşit”, a declarat şeful serviciului rezidenţial din cadrul Direcţiei Copilului Maramureş, Raul Dromereschi.

Între timp, mama minorilor a depus o sesizare la Direcţia Copilului prin care a solicitat instituţiei să nu îi încredinţeze pe copii tatălui lor pentru că acesta ar fi violent şi i-ar fi bătut de mai multe ori.

 

Realitatea.net1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor