Trei decenii de teatru scurt

Trei decenii de teatru scurt
ORADEA – Luna noiembrie este una plină de semnificaţii şi de aniversări pentru membrii trupei orădene de teatru „Iosif Vulcan”. VINERI se împlinesc 30 de ani de când Oradea a organizat prima Săptămână a teatrului scurt.

După ce în anul trecut, pe 26 noiembrie, ei au sărbătorit 50 de ani de la debutul primei stagiuni a secţiei române a teatrului, joi, 23 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de când Oradea a găzduit prima ediţie a Săptămânii Teatrului Scurt.

„Câte municipii din România se mai mândresc cu un festival de teatru, care s-a desfăşurat, începând din anul 1976, cu mici sincope, din doi în doi ani? De atunci, orădenii au vizionat, în nu mai puţin de 107 zile de festival, spectacole de teatru de calitate, Săptămâna teatrului scurt devenind un eveniment aşteptat cu mult interes de iubitorii de teatru”, declară directorul Teatrului de Stat, Lucian Silaghi.

Omagiu patronului
În opinia sa, acest moment reprezintă o nouă ocazie pentru a-i reaminti pe cei cărora le datorăm iniţierea şi organizarea primei ediţii a acestui eveniment, care conferă o personalitate aparte oraşului nostru. Alături de Valentin Silvestru, Dumitru Chirilă şi Stelian Vasilescu, trecuţi între timp în lumea drepţilor, o contribuţie importantă au avut-o Elisabeta Pop, Mircea Bradu, Emanuel Engel şi directorul de atunci al Teatrului de Stat Oradea, actorul Eugen Ţugulea. „Nu ştiau ei cât de inspirată va fi iniţiativa lor, şi pentru strădaniile de atunci merită recunoştinţa şi neuitarea noastră”, spune Lucian Silaghi.

Următoarea ediţie, cea de-a XVI-a, se va desfăşura între 29 septembrie şi 7 octombrie 2007 şi, potrivit afirmaţiilor directorului, va rămâne una care onorează blazonul de festival de tradiţie al teatrului românesc.

„Intrată în a doua jumătate de veac de activitate, trupa de teatru Iosif Vulcan nu-i uită pe cei care au depus atâtea eforturi pentru înfiinţarea unui teatru românesc la Oradea şi, în virtutea acelor aspiraţii, îşi propune să fie din ce în ce mai aproape de inimile spectatorilor, cu evenimente artistice memorabile”, conchide Silaghi. Cum anul viitor se împlinesc 100 de ani de la dispariţia lui Iosif Vulcan – patronul spiritual al trupei de teatru orădene, care acum îi poartă numele – conducerea teatrului intenţionează să introducă în repertoriul stagiunii viitoare o piesă de teatru care îi aparţine.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase