Trei exchange-uri orădene prădate de profesionişti

Trei exchange-uri orădene prădate de profesionişti
În ultimii doi ani au fost prădate trei case de schimb valutar din Oradea, fără ca autorii să poată fi identificaţi întrucât şi-au pregătit loviturile din timp, în detaliu, profitând şi de neglijenţa administratorilor.

Legea 333/2002 prevede expres condiţii de securitate a transportului valorilor, cu maşini speciale şi cu personal de pază înarmat, în lăzi metalice, iar descărcarea şi încărcarea se face cu măsuri speciale de securitate. Însă nu-i obligatoriu. Aşa că puţini patroni se conformează chit că valorile nu sunt, personal, ale administratorului sau patronului, ci ale societăţii. Unele bănci oferă servicii de transport blindat şi după ora 19:00m, având clienţi lanţuri de magazine, benzinării etc.”, a atenţionat, în mod repetat, şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţului Bihor, comisar şef Liviu Popa.

Iată însă că istoria furturilor din case de schimb valutar i-a făcut pe unii administratori orădeni să fie mai prudenţi şi să-şi ia măsurile de siguranţă cuvenite.

25 noiembrie 2006 – Furt la Samacra Comp

Deşi fost director adjunct al BNR Bihor, director la băncile Ţiriac şi Romexterra, Constatin Dumitraş nu a luat seama la riscul presupus de transportul banilor pe bancheta maşinii, în pungi de plastic.

Astfel că în timp ce a intrat dimineaţa, jumătate de minut, pentru a scoata tabla cu cotaţiile valutare din casa de schimb valutar pe care o administra la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Transilvaniei, hoţii i-au spart geamul maşina cu un levier plecând cu 19.000 de euro şi patru kilograme de bijuterii.  

Iunie 2006 – jaf în centru

Casa de schimb valutar Pater Dor din centrul Oradiei a rămas fără 70.000 de euro furaţi din maşina patronului, chiar în prezenţa acestuia.

Administratorul era la volanul maşinii parcată lângă sediul BNR dinParcul Traian şi se pregătea să pornească. S-a trezit cu un individ pe bancheta din spate, care a luat geanta şi a coborât. N-a putut face nimic. Complicii îi blocaseră uşa jeep-ului cu maşina, după care au demarat în trombă.

9 noiembrie 2005 – Furt de la Lorant Exchange

Dintr-un VW Golf oprit pe bdul Decebal, lângă un punct de Exchange, s-a furat o geantă cu circa un miliard de lei vechi (forinţi, lei şi valută), în care se aflau banii pe care îi colecta de la punctele de lucru ale Lorant Exchange

Şoferul O.P. Raita, adică fratele administratorului firmei, le-a explicat poliţiştilor că nu a putut urmări maşina hoţilor, cu numere false de înmatriculare, întrucât i-au spart o roată din faţa maşinii.

Şi nici nu i-a venit ideea de a lua un taxi din staţia aflată lângă Piaţa Decebal.

22 august 2005: Furt din maşina Poştei

Autoutilitara care colecta banii de la Oficiul Poştei nr. 9 din Rogerius a fost atacată de doi indivizi care l-au imobilizat pe însoţitorul transportului cu un spray lacrimogen şi au sacul cu circa 350 milioane de lei vechi, care nu era ţinut în cutia de siguranţă, conform prevederilor. Suspecţii au dispărut cu o motocicletă dar pe baza descrierilor făcute de martor a fost întocmit un portret robot în urma căruia a fost identificat inculpatul Bimbo Miklos Levente şi, mai târziu, ca suspect de complicitate, Octavian Floruţa.

Probele invocate de avocaţi au determinat judecătorii Tribunalului Bihor să-l judece în stare de libertate pe Octavian Floruţa, în timp ce cererea de judecare în libertate a inculpatului Bimbo Miklos a fost respinsă de zece ori, ultima oară pe 2 august 2007.

Următorul termen de şedinţă va avea loc în septembrie.

Cristian Horgoş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !