Trei în cursa pentru Prefectură

11Comentarii
Trei în cursa pentru Prefectură
ORADEA - Trei persoane ţintesc fotoliul de prefect, lăsat vacant după plecarea lui Ilie Bolojan la Guvern, în primăvara acestui an.

Termenul-limită de depunere a dosarelor a fost 15 iulie, iar concursul de ocupare a postului se va desfăşura în 25-26 iulie. O condiţie primordială pentru a ocupa această funcţie este absolvirea cursurilor INA pentru înalţi funcţionari publici. Iar unul dintre cei trei, Chiş Janos, un tânăr avocat din Beiuş (32 ani), nu a absolvit cursurile, conform spuselor subprefectului Traian Abrudan, cel care conduce Prefectura de la plecarea lui Bolojan. Pe de altă parte, despre Chiş se spune că ar fi susţinut de către liberalii lui Cornel Popa. Cu toate acestea, din cauza absenţei sale la cursurile INA, Chiş ar putea fi descalificat.

Nicu Orăviceanu, bănăţean de origine, stabilit în Bihor, este al doilea candidat la şefia Prefecturii Bihor. El a absolvit cursurile INA pe cont propriu, iar în prezent este angajat al Ministerului Dezvoltării Regionale, ocupând o funcţie de conducere în Departamentul Credite al ministerului. De precizat că Orăviceanu a fost numit primar al Sânmartinului, după Revoluţie, şi de-a lungul anilor a condus Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Miniere din Caraş-Severin.

Nicuşor Furdui, al treilea candidat, vine spre Prefectură din zona Vămii, una pe care fostul prefect Bolojan o ura din toată inima, pentru tradiţionalele şi grasele „comisioane” ale vameşilor. Furdui este în prezent inspector la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale şi a absolvit şi el cursurile pentru înalţi funcţionari publici ale Institutului Naţional de Administraţie. Furdui are la activ o serie de studii universitare: licenţiat în Drept, studii post-universitare în Drept Comunitar şi Relaţii Internaţionale, student la Studii Economice, doctorand în Drept universitar şi cursant MBA (Master of Business Administration).

Subprefecţi neinteresaţi…

Interesant este faptul că nici unul dintre cei doi subprefecţi, Traian Abrudan şi Todor Albert, nu râvnesc la fotoliul de prefect, deşi se află de ani buni în administraţia publică. Abrudan a fost în anii ’90 primar de Aleşd, apoi a fost şeful Departamentului de Integrare Europeană la Consiliul Judeţean, pentru ca din 2004 să fie numit subprefect de Bihor. La rândul său, până în 2004 Todor a fost primarul Salontei timp de 12 ani.

Din 2004 a devenit secretarul general al Prefecturii Bihor, iar un an mai târziu a fost numit subprefect, o dată cu schimbarea Legii privind organizarea prefecturilor. În ciuda vastei experienţe în demnităţi publice, nici Abrudan, nici Todor nu sunt tentaţi de scaunul prefectului, aşa cum poate ar fi normal. Să fie tot factorul politic de vină? Tot ce se poate, deşi în teorie Instituţia Prefectului s-a depolitizat, prin includerea prefectului şi a subprefecţilor în corpul înalţilor funcţionari publici…
Legat de viitorul prefect, Abrudan s-a limitat să spună: „Eu vreau un prefect cu care să fac echipă bună”.

Călin Corpaş11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor