Trei militari din dosarul Ciorogarla arestati la domiciliu

Trei militari din dosarul Ciorogarla arestati la domiciliu
Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis, pe 28 ianuarie, că trei dintre militarii acuzaţi în dosarul Ciorogârla pot părăsi localitatea, dar numai pentru a se deplasa la unitatea militară, în interes de serviciu.

Astfel, instanţa militară a extins controlul judiciar pentru cele trei persoane, în condiţiile în care una are domiciliul în Dâmboviţa, alte două în Bucureşti, iar unitatea militară Ciorogârla este în alt judeţ, respectiv Ilfov. Ceilalţi militari, domiciliaţi în Ilfov, au rămas cu interdicţia de a părăsi localitatea.

Avocatul Alice Drăghici, apărătorul unuia dintre militari, a declarat pe 14 ianuarie, după terminarea şedinţei de judecată de la Tribunalul Militar Bucureşti, prima instanţă în acest caz, că militarii au fost rechemaţi la unitatea militară Ciorogârla, unde ar urma să fie implicaţi în activităţi administrative, care nu presupun  manipularea armelor sau muniţiei.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a admis, pe 23 decembrie 2009, în recurs, cererile de eliberare condiţionată sub control judiciar, formulate de cei şapte arestaţi în dosarul Ciorogârla. Decizia instanţei militare este definitivă. Reprezentanţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti au declarat pentru NewsIn că s-au admis cererile celor şapte persoane, din cauză că au stat nouă luni în arest preventiv, o parte din ei şi-au recunoscut vina, iar motivele care au stat la baza arestării preventive nu mai există în prezent.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus, în data de 2 martie 2009, trimiterea în judecată a 11 persoane, din care şapte în arest preventiv, pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn.

Astfel, sergentul Marius Tudorache, arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune.

Sergent major Ionuţ Nicolae Gagea, tot arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, iar caporalul Ion Petrică, arestat preventiv, de comiterea infracţiunii de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Caporalul Cristian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporal Marian Tudorache, soldat Marian Dinu (arestaţi preventiv), caporal Constantin Marian Danciu, soldat  Daniel Gugea, soldat Ştefan Stoilă, sergent Valerică Gavrilă (toţi în stare de libertate) pentru comiterea infracţiunii de călcare de consemn.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că Marius Tudorache, Ionuţ Nicolae Gagea şi Ion Petrică au sustras, prin efracţie, în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla, cauzând prin aceasta o perturbare deosebit de gravă a activităţii celor două unităţi militare.

Totodată, procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile, specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor. Acelaşi inculpat a determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă.

De asemenea, s-a mai stabilit de către anchetatori că inculpaţii care asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore.

Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de 34.518 lei.

Prin acelaşi act, procurorii au dispus disjungerea cauzei cu privire la persoanele cu funcţii de conducere din cadrul UM 01916 Cirogârla şi eşaloanelor superioare ce au atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii, precum şi disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare  în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt şi a altor persoane neidentificate şi cu privire la persoane care au calitate de deţinători sau tăinuitori a armelor şi obiectelor sustrase.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !