Trei zile cu Familia

Trei zile cu Familia
Cea de-a XV-a editie a Zilelor Revistei Familia, manifestare inclusa în programul Toamnei oradene, va debuta joi. Evenimentul se situeaza sub semnul unei duble sarbatori, aniversarea a 140 de ani de la întemeierea publicatiei si 40 de ani de aparitie neîntrerupta a actualei serii, cea de-a V-a.

Cu o ora înainte de ceremonia de deschidere oficiala a Zilelor Revistei, participantii vor omagia memoria fondatorului, Iosif Vulcan, depunând flori la bustul acestuia din Parcul Libertatii. De la ora 18:00, în sala de spectacole a Teatrului de Stat se va da startul maratonului cultural care se întinde pe parcursul a trei zile, 13-15 octombrie. Momentul va fi marcat de saluturile autoritatilor, mesajele colegilor de la alte reviste culturale din tara, dar si de lansarea a sase carti. La atmosfera elevata a întâlnirii de la Teatru vor concura si muzicienii Cvartetului Varadinum si ai Rock Filarmonicii. Sarbatoarea „familistilor”

Cea de-a doua zi a manifestarii va aduna în Sala Tonitza a Muzeului Tarii Crisurilor, de la ora 10:00, peste 30 de scriitori invitati sa participe la colocviul intitulat „Mimetismele literaturii române contemporane”. Dupa-amiaza, de la ora 16:00, toata lumea se va muta la târgul de carte, care va avea loc sub Pasajul Vulturul Negru, la care si-au anuntat participarea o serie de prestigioase edituri, Paralela 45, Dacia, Humanitas, Brumar, Aula si Biblioteca Revistei Familia. În cadrul acestui punct din program vor avea loc lansari de carte, sedinte de autografe, prezentari de noi aparitii si oferte promotionale de carte.

Sâmbata, centrul atentiei se va deplasa catre comuna Holod. În localitatea situata la circa 60 de km de Oradea, locul unde s-a nascut fondatorul Revistei Familia, Iosif Vulcan, literatii invitati la eveniment au programata o întâlnire cu oamenii locului. Redactorul-sef al singurei publicatii culturale bihorene reînnoieste cu acest prilej invitatia adresata tuturor iubitorilor de cultura de a participa la manifestari, afirmând ca aceasta actiune este, în egala masura, si o sarbatoare a cititorilor si prietenilor Revistei Familia.

Vasile Buda