Trei zile pentru o societate

ORADEA – Atât ar trebui să dureze înfiinţarea unei societăţi comerciale, potrivit informaţiilor primite de la Oficiul Registrul Comerţului (ORC) de pe lângă Tribunalul Bihor. Înfiinţarea unei societăţi comerciale costă cel puţin 700 de lei. Documente necesare [.doc – 25KB]

„Conform Legii 359/2004, termenul pentru înmatricularea unei firme noi este de trei zile din momentul depunerii documentaţiei. Pentru modificări sau menţiuni, termenul este de cinci zile”, a precizat Cornelia Gligor, director executiv la ORC Bihor.

Documente şi costuri

Despre documentele necesare pentru constituirea unei societăţi comerciale am primit informaţii de la Amalia Pişta, referent în cadrul ORC Bihor. „Multe dintre documentele necesare constituirii societăţii se pot obţine de la noi”, a subliniat Amalia Pişta. În primul rând este nevoie de „rezervare denumire”, care se obţine de la ORC Bihor, biroul nr. 4, et.1. Costul rezervării denumirii este de 50 lei. Actul constitutiv se obţine tot de la ORC Bihor, biroul nr. 3, et.1. „De asemenea este necesar depunerea unui capital social la oricare bancă. Pentru SRL capitalul minim este de 200 lei, iar pentru SA – echivalentul a 25.000 de euro”, a declarat referentul ORC Bihor.

Pentru constituirea unei societăţi trebuie făcută dovada sediului. În acest sens sunt necesare un extras de carte funciară (nu mai vechi de şase luni); original-actualizat, contract de comodat sau de închiriere, acordul locatarilor şi acordul asociaţiei de proprietari. „Pentru ultimele trei documente, formularele se găsesc la ORC Bihor”, a spus Amalia Pişta.

Tot la ORC Bihor se va face o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că asociaţii nu au antecedente penale. Specimenul de semnătură se depune de asemenea la ORC Bihor. Cazierul fiscal al asociaţilor fondatori şi administratori se va obţine de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor.

Copii de pe actele de identitate ale asociaţilor şi administratorilor, precum şi un timbru fiscal de 0,5 lei, şi 8 timbre judiciare de 0,15 lei sunt alte acte necesare constituirii societăţii. După obţinerea acestor documente, se face cererea de înmatriculare la ORC Bihor.

Cu toate că documentaţia pare stufoasă la prima vedere, numărul societăţilor comerciale înmatriculate a crescut în luna noiembrie, conform celor spuse de Cornelia Gligor. Costurile necesare constituirii unei societăţi variază în funcţie de numărul de asociaţi. „Pentu o societate cu un singur asociat costul este de circa 700 de lei, iar pentru una cu doi asociaţi, costurile sunt de aproximativ 900 de lei”, a specificat Amalia Pişta. Cei care vor să scape de drumuri, pot apela la firmele de intermedieri, dar atunci costurile sunt mai mari.

Dan Birta

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase