Triajul epidemiologic neîngrijorător

Peste 10.000 de şcolari bihoreni au luat parte la triajul epidemiologic, desfăşurat la începutul anului şcolar. Pentru a preveni aparţia bolilor cu potenţial de răspândire în colectivităţi, atât la începutul anului şcolar, cât şi la începutul fiecărei semestru, medicii şcolari sau medicii desemnaţi de Direcţia de Sănătate Publică efectuează controlul epidemiologic.

Angine, scabie si paduchi La începutul acestui an scolar, triajul s-a realizat în aproximativ 500 de unitati de învatamânt. În urma actiunii au fost depistate 900 de cazuri de boala.

Cei mai multi elevi au fost descoperiti cu angine, numarul lor ajungând la aprope 1000 de elevi. Au existat 30 de cazuri de scabie (râie), si nu mai putin de 300 de cazuri de pediculoza, adica micii musafiri nepoftiti în podoaba capilara.

Cazurile de pediculoza si scabie se întâlnesc la exista la elevii de gimnazi. Hepatita virala a fost descoperita la un singur elev. Au existat de asemenea, si câteva cazuri de micoze si boli diareice acute.

Igiena 100%

Dr. Dorel Târt, purtatorul de cuvânt al Directiei de Sanatate Publica Bihor, a asigurat ca numarul elevilor depistati cu aceste boli, nu este deloc îngrijorator. Totusi, acesta a mentionat ca este foarte important pentru a preveni bolile amintite, ca fiecare copil sa fie îngrijit corespunzator. Igiena corporala este cea mai importanta în toate situatiile. În cazul în care bolile sunt descoperite, tratamentul prescris de medic trebuie urmat întocmai.

Ioana Iuhas