Tribunalul agită taximetriştii

4Comentarii
Tribunalul agită taximetriştii
Verificările privind taximetriştii au fost reluate zilnic, începând de sâmbătă seara, în staţia din Piaţa Unirii. Destui taximetrişti gă- siţi în neregulă de inspectorii Primariei şi poliţişti nu se sfiesc să conteste verbal amenzile de câte 1.000 de lei, referindu-se la succesul repurtat vineri în instanţă de un coleg de-al lor.

 Astfel, concurenţa mai mult sau mai puţin loială din taximetria orădeană a ajuns într-un nou moment de răscruce. Căci taximetriştii care au deja autorizaţii în regulă nu văd cu ochi buni reprimirea în branşă a zecilor de taximetrişti care au atacat în justiţie, în baza Ordonanţei preşedinţiale nr. 318/2008, „Lista cu autorizaţiile taxi reţinute şi retrase începând cu 1.04.2008”, afişată de Primăria Municipiului Oradea în urma verificărilor în baza Legii nr. 38/2003 a taximetriei, cu modificările ulterioare.

Mai cu seamă că, vineri, Tribunalul Bihor a dat câştig de cauză persoanei fizice autorizate Ciprian Aurian A. în Dosarul 3.215/111/2008 privind suspendarea provizorie a executării.

 

 

 

Autorizaţii cumpărate

„Noi presupunem că instanţa care a dat decizia nu cunoaşte Ordonanţa nr. 318 şi Legea taximetriei. Astfel, judecătoarea a admis lista emisă de Primarie ca act administrativ. Ori noi credem că acea listă este doar un mod de înştiinţare a verificărilor pe care Primaria era obligată prin lege să le facă. În plus, instanţa trebuia să verifice dacă Autorizaţia 521 din lista contestată e pe numele reclamantului. Din câte ştim noi, numele petentului nu apare pe listele cu respinşi publicate de Primarie. Aceasta fiindcă majoritatea contestatarilor în justiţie nu au autorizaţiile pe numele lor, căci le-au cumpărat”, ne-a declarat ieri Octavian Raţiu, preşedintele Camerei Judeţene a Taximetriştilor Bihor.

Ori Legea nr. 38/2003 prevede că transmiterea unei autorizaţii prespune reţinerea şi anularea ei. Iar Ordonanţa nr. 318/2008 din iulie e valabilă doar pentru titularul autorizaţiei.

 

 

 

Ştersături ştampilate

„Sunt peste 40 de taximetristi care au contestat retragerea autorizaţiei în instanţă. Însă cei care şi-au cumpărat autorizaţiile induc instanţa în eroare. Sunt autorizaţii care sunt revendicate de două-trei persoane care le-au cumpărat la negru. Poate că cei în cauză au făcut fiscalitatea la Finanţe, dar nu ştiu dacă pe căi legale, dacă nu deţineau autorizaţia nominal. Anumiţi angajaţi din Primărie au şters titularul şi au trecut cumpărătorul, cu o ştampilă dreptunghiulară. Din punctul nostru de vedere, al Asociaţiei noastre, nu e valabilă juridic decât ştampila rotundă, nu cea dreptunghiulară. Voi discuta miercuri (azi – n.n.) cu juriştii Primăriei pentru a găsi o soluţie. Camera taximetriştilor reprezintă circa 880 de taximetrişti legali. Noi nu am făcut mişcări de stradă, nu am atacat prin mass-media. Relaţiile cu administraţia veche şi nouă sunt principiale, reciprocitate, de discuţii asupra legii, ca să mergem pe ea, nu să o ocolim. Însă nu putem asista indiferenţi la un precedent cel puţin interesant dat de justiţie”, mai apreciază Octavian Raţiu.

De menţionat totuşi că Tribunalul Bihor a mai decis că sentinţa favorabilă din Dosarul 3.215/111/2008 nu poate fi extinsă prin verdict colectiv la toţi taximetriştii contestatari ai listei de „respinşi” emisă de Primaria Oradea.

Astfel, situaţia e similară cu contestarea în justiţie a taxei de mediu pentru înmatricularea autovehiculelor aduse din Uniunea Europeană. În sensul că toţi cei care s-au considerat nedreptăţiţi au trebuit să atace taxa în justiţie până când Guvernul a venit cu un act normativ de reducere a taxei.

„O altă inadvertenţă sesizată de noi este că un judecător nu poate scurta sau lungi limitele unei acţiuni specificate prin lege. Conform legii, preschimbările autorizaţiei se făceau până la 31 martie, iar apoi autorizaţia se atribuie prin procedeu de licitaţie cu punctaj, funcţie de marca maşinii şi alte criterii. Doritorii se înscriu,

iar administraţia e obligată să organizeze licitaţia şi verificările. Legea spune că se supun operaţiei de atribuire toate autorizaţiile valabile, dacă nu au fost preschimbate. Instanţa nu poate nega termenul legal de 31 martie.

Ce câştigă acum contestatarii în justiţie? Logic, autorizaţia veche, nu cea preschimbată! Treburile astea trebuiau să şi le lămurească până pe 31 martie”, mai observă Octavian Raţiu.

 

Cristian Horgos

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor