Tribunalul Bucureşti judecă cererea de arestare

Tribunalul Bucureşti va judeca astăzi cererea de arestare preventivă a lui Dinu Patriciu. Dosarul a ajuns din nou la tribunal, după ce Curtea de Apel a decis rejudecarea cauzei pentru că instanţa care a respins eliberarea mandatelor de arestare s-a pronunţat numai pe o excepţie şi nu pe fondul cauzei.

Pe lîngă Dinu Patriciu, în acest dosar mai sunt cercetaţi partenerii săi de afaceri, americanii Philip Stephenson şi Colin Hart. Toţi trei sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni economice. Anchetatorii de la Parchetul General au solicitat emiterea unor mandate de reţinere pentru cei trei încă din data de 16 februarie.

Cauza a fost judecată şi amânată de mai multe ori. Pînă la urmă, instanţa a decis să respingă cererea procurorilor, însă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut recurs.

Cazul Rompetrol ca şi cel care priveşte afacerea Petromidia, ce îl vizează pe Dinu Patriciu, au stârnit mare vâlvă în ultimul an. Dinu Patriciu a fost prezent de peste 20 ori la Parchet, una dintre audieri soldându-se chiar cu reţinerea omului de afaceri, pentru 20 de ore. Cu toate acestea, dosarul Rompetrol nu a ajuns încă la judecată şi asta pentru că procurorii nu au încheiat cercetarea.

Procurorii au dispus, la sfârşitul lunii martie 2005, începerea urmăririi penale împotriva mai multor reprezentanţi ai Rompetrol. Cap de listă era Dinu Patriciu, acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune. Avocaţii omului de afaceri au calificat învinuirile ca fiind absurde şi nesusţinute de probe. Dinu Patriciu a mers chiar mai departe şi a vorbit despre o acţiune tendenţioasă. După două luni de linişte, lovitură de teatru. Dinu Patriciu este audiat în dimineaţa zilei de 26 mai 2005, reţinut timp de 18 ore şi eliberat a doua zi de dimineaţă de Curtea de Apel, pentru că nu au fost respectate procedurile legale.

Omul de afaceri a acuzat, la eliberarea din arest, că împotriva sa şi a Rompetrol se desfăşoară o acţiune politică de discreditare. Anterior reţinerii sale, preşedintele Rompetrol fusese audiat de patru ori în mai puţin de două luni de zile. Luna septembrie 2005 a adus două noi audieri la Parchet ale omului de afaceri, de această dată într-un dosar conex Rompetrol. Este vorba despre un act de urmărire penală în care procurorii au formulat la adresa sa acuzaţii privind manipularea pieţei bursiere, acţiune în urma căreia ar fi fost create prejudicii estimate la aproximativ şase milioane de euro. Primele două luni ale acestui an au consemnat alte audieri în dosarul Rompetrol, prilej cu care omul de afaceri a aflat că i-au fost ascultate telefoanele timp de aproape 2 ani.

Pe 15 februarie, cu ocazia celei de-a 18-a audiere, Dinu Patriciu a anunţat că procurorii au dispus efectuarea unei expertize tehnice în dosarul Rompetrol, expertiză care fusese solicitată cu insistenţă chiar de omul de afaceri. Pe 16 februarie, la ieşirea de la o nouă serie de audieri, preşedintele Rompetrol a anunţat că procurorii au declanşat urmărirea penală împotriva sa pentru noi acuzaţii, urmând să propună Tribunalului Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Dar, încă o lovitură de teatru. Pe 20 februarie, Parchetul General cerea decalarea termenului de rejudecare a lui Patriciu, stabilit initial pe 3 martie, cand urmau sa se prezinte si partenerii săi americani.

Astfel, Tribunalul Bucureşti îl judecă pe omul de afaceri pe 24 februarie şi respinge cererea procurorilor. La sfârşitul şedintei, procurorul de şedinţă face recurs, a doua zi depunînd şi o notă scrisă în care-şi motivează cererea. Patriciu a declarat că procurorii au extins cercetările în Dosarul Rompetrol, aducându-i noi acuzaţii, respectiv delapidare şi înşelăciune în dauna statului român prin deturnarea unei creanţe externe în valoare de 85 de milioane de dolari. Între timp, procurorii pun sechestru asigurator pe acţiunile de la bursă ale lui Dinu Patriciu, iar acesta ţine o conferinţă de presă în care îl acuză deschis pe şeful statului că se implică în mersul justiţiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !