Trichineloza poate ucide!

Trichineloza poate ucide!
ORADEA - Tăiatul porcului este un obicei aflat la loc de cinste printre tradiţiile care mai „însufleţesc” viaţa din mediul rural. În ultimii ani însă, în această perioadă se înmulţesc şi pacienţii secţiilor de boli infecţioase. Şi asta din cauza unei boli care se transmite la om prin intermediul cărnii de porc infestate.

Este vorba de trichineloză, care este o boală parazitară determinată de infestarea omului pe cale digestivă cu un mic vierme nematod Trichinella spiralis. Larvele acestui vierme sunt introduse o dată cu carnea infestată în intestin, de unde migrează în organism, îndeosebi în masele musculare. Simptomatologia poate apărea după câteva zile de la consumul cărnii infestate, fiind posibile şi intervale mai mari (6-30 de zile).

Semnele bolii sunt nespecifice, întâlnite în alte zeci de boli, trichineloza fiind considerată „boala cu o sută de feţe”. Sugestive pentru diagnostic sunt: febra ridicată (38-40 de grade Celsius), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare, însoţite de slăbiciune, dificultate în mers, în masticaţie, la înghiţire, la respiraţie, edeme periorbitare şi ale feţei („boala capetelor umflate”), pe piele apar erupţii urticariene pruriginoase şi uneori hemoragii subunghiale.

Unele forme pot avea o evoluţie severă, cu pronostic rezervat, din cauza complicaţiilor care pot provoca moartea: complicaţii cardiovasculare (miocardita), neurologice (meningita, encefalita, nevrite periferice), pulmonare (bronhopneumonie, edem pulmonar), renale (nefrita). Tratamentul este cu atât mai eficace cu cât se instituie mai rapid. Măsurile de prevenire a îmbolnăvirii sunt însă cele mai eficiente. În primul rând, trebuie efectuat controlul riguros sanitar prin examen trichineloscopic. Carnea trebuie prelucrată bine termic, procedeele de sărare, fumigare şi uscare nedistrugând larvele.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !