Trichineloza stă la pândă

ORADEA – În perioada Sărbătorilor de iarnă românii consumă mai mult ca niciodată preparate din carne de porc. Tradiţia din mediul rural ca fiecare gospodar să sacrifice patrupedul de Crăciun pune însă în gardă medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Oradea.

Anul trecut, zeci de bihoreni şi-au petrecut sărbătorile în spital din cauza îmbolnăvirii de trichineloză. „Cei mai mulţi ne-au venit din zona Marghita. Fiind o zonă de şes, porcul a fost infestat de rozătoare. Tocmai de aceea este indicat ca la tăierea porcului să se efectuează examenul trichinoscopic, pentru a nu pune în pericol sănătatea viitorilor consumatori”, susţine dr. Sonia Drăghici, manager al Spitalului de Boli Infecţioase.

Odată consumată carnea de porc infestată, la o perioadă mai mică sau mai mare de zile apar simptomele: dureri abdominale, vărsături, diaree, febră, urticarie, edeme la nivelul feţei, dureri musculare şi articulare, tulburări de respiraţie şi cardiace. „Pericolul cel mai mare îl constituie afectarea inimii. Sunt cazuri când aceste tulburări sunt atât de grave încât duc la decesul pacientului”, afirmă dr. Drăghici.

Pentru a nu avea parte de astfel de surprize, medicii recomandă ca toată carnea consumată să fie bine prelucrată termic. „Prin afumare nu se distrug larvele şi o dată cu apariţia mucegaiului, există riscul de a ne îmbolnăvi şi de botulism, care este o boală foarte gravă”, încheie dr. Drăghici.

Viorica Borz



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase