Tricolorii, niste anonimi in Finlanda

Reactualizat la:
Tricolorii, niste anonimi in Finlanda
La sosirea in Finlanda, nationala tricolora a fost ignorata total de mass-media locale, tricolorii fiind intampinati pe aeroportul din Helsinki doar de ziaristii romani si de ambasadorul Neagu Udroiu, si el fost jurnalist.

Cu toate acestea, fotbalistii lui Piturca au refuzat cu incapatanare sa acorde declaratii.

Mai mult, cei care au vrut sa vorbeasca au fost apostrofati imediat de Mutu si Contra. Scapat de sub supravegherea ‘cerberilor’, Razvan Cocis a lasat sa se vada determinarea din sanul echipei.


‘Mergem la victorie. Trebuie sa ne valorificam ultima sansa’, a spus mijlocasul lui Serif Tiraspol. Victor Piturca si Mircea Sandu au iesit ultimii din vama. ‘Romanii sa stea linistiti. Le garantez eu ca meciul Cehia – Olanda nu va fi blat’, a spus Nasul, dand de inteles ca i-a motivat pe olandezi.

Presedintele FRF a carat de la Bucuresti un bagaj mai special, un set de pahare de cristal in valoare de cateva mii de euro, pentru a-l oferi lui Mutu, la nunta de duminica. Sandu a plecat spre hotel brat la brat cu Dumitru Dragomir. ‘Nu va mai agitati, ca tot Mircea Sandu va ramane presedintele federatiei’, a soptit ‘Corleone’.

ECHIPA

Selectionerul s-a decis si asupra formulei de joc. Aceasta este cea pe care a utilizat-o in meciul cu Cehia, mai putin capitanul Cristi Chivu, suspendat. Primii “11” care vor intra pe gazon sambata dupa-amiaza sunt urmatorii: Lobont – Contra, Tamas, Iencsi, Rat – Ov. Petre, Cocis, D. Munteanu – Fl. Petre, Mazilu, Mutu.

Exact ca in meciul cu cehii si in lipsa altor solutii viabile, Piturca il va folosi pe Mazilu pe rol de pivot intre fundasii centrali finlandezi. Florentin Petre, pe banda dreapta, si Mutu, in stanga, vor incerca sa-l sustina si sa-l alimenteze cu baloane pe atacantul Sportului, dar sa si apara cat mai des in pozitii de finalizare.

Helsinki, orasul hocheiului pe gheata

Helsinki, orasul unde va avea loc partida de maine, numara putin peste jumatate de milion de locuitori, adica o zecime din intreaga populatie a Finlandei. Linistit, curat si rece – romanii au fost intampinati de o temperatura putin peste 10 grade Celsius si un cer partial noros -, orasul nu traieste din fotbal, sportul-rege in aceasta tara fiind hocheiul pe gheata.

Stilul asezat si fara griji al locuitorilor e favorizat de o stabilitate de invidiat, dar si de o protectie sociala cu adevarat impresionanta (ajutorul de somaj depaseste 1.800 de euro pe luna).

In Finlanda, statul nu mai detine decat un rol simbolic in viata sociala si economica, sectorul privat fiind foarte puternic. Dintre cei 1,4 milioane de locuitori angajati cu norma intreaga, doar 110.000 lucreaza ‘la stat’. Sectorul privat absoarbe putin sub un milion de oameni, iar in slujba autoritatilor locale lucreaza 330.000 de locuitori.

Finlanda, cultura generala

‘Suomen tasavalta’, asa cum isi numesc finlandezii tara, se numara, alaturi de Norvegia si Suedia, printre cele mai nordice tari din Europa si din lume. Multa vreme o regiune uitata de lume, la periferia civilizatiei din toate punctele de vedere, Finlanda a cunoscut, in ultimul secol, o dezvoltare uluitoare. Dupa al doilea razboi mondial, ‘Tara celor o mie de lacuri’ a avut norocul de a ‘pica’ de cealalta parte a ‘Cortinei de Fier’.

Fiind zona de granita cu URSS, Occidentul a avut grija ca Finlanda sa nu cunoasca tentatia comunismului, pompand sume uriase aici. In prezent, tara a carei reprezentativa o vor intalni tricolorii in ultimul meci al preliminariilor se numara printre cele mai stabile si linistite din Europa. Nivelul imigratiei e scazut, inflatia nu exista, salariul mediu e considerabil chiar si dupa intrarea in zona euro.

Fotbalistii tricolori au gasit ieri dupa-amiaza, la sosirea pe taram finlandez, o lume diferita, al carei stil de viata n-are prea multe in comun cu agitatia de la Bucuresti. Doar limba locuitorilor suna familiar: in ciuda distantei geografice care-i separa, finlandezii sunt frati de sange cu maghiarii.

Ambele popoare provin din triburile ugro-finice, care in primele secole ale erei noastre au fost alungate din zona Muntilor Urali de navala slavilor. Rupte in mai multe grupuri care au apucat in directii diferite, triburile au format, peste timp, popoarele maghiar, eston si finlandez.

Sursa: Onlinesport.ro