Trienală de pictură la Palatul Baroc

De Alexandru Guiaș
Trienală de pictură la Palatul Baroc
Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor”, în parteneriat cu Galeria de Artă Modernă din Przemyśl organizează expoziţia Trienala de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, ediţia 2015.

Evenimentul va avea loc joi, 25 august, cu începere de la ora 17:30, în cadrul Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor (Palatul Baroc). Iniţiativa acestei manifestări aparţine Galeriei de Artă Contemporană de Przemyśl, coordonată de directorul acesteia, Janusz Cywicki, care consideră că „Astăzi, Trienala este cea mai mare întîlnire internaţională a picturii contemporane în această parte a Europei …”. După Przemyśl, expoziţia a mai fost deschisă pînă acum la Debrecen şi Miskolc, urmînd ca, după Oradea, să ajungă la Kielce (Polonia) şi Kosice (Slovacia).

La vernisaj va fi prezent Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele Trienalei, alături de pictoriţa Renata Wotta. Pentru Trienala din acest an au aplicat sute de pictori din Euroregiune, iar după jurizare au fost acceptaţi şi 9 artişti plastici din România, dintre care 3 orădeni – Diana Bohnstedt Gavrilaş, Aurel Roşu şi Teofil Ştiop, ultimii doi fiind şi premiaţi. În competiţia finală, care este patronată de preşedintele Poloniei, au fost acceptaţi 96 de plasticieni cu 103 de lucrări.

Dialog și cunoaștere

Curatorul artistic al acestei ediţii a fost desemnat istoricul de artă Aurel Chiriac, care a şi propus tema manifestării – „Eu şi celălalt în mileniul III”. În textul elaborat de criticul de artă orădean, acesta spune că „Euroregiunea Carpatică o percepem ca un exemplu de luat în seamă din perspectiva conceptului propus de noi, ştiut fiind că aici civilizaţiile Apusului şi Răsăritului au convieţuit, avînd un rol de temelie în a impune un model cultural-artistic în cadrul căruia fiecare etnie s-a manifestat şi se manifestă promovînd atît valorile proprii, cît şi pe cele comune. Trienala, şi ea, stă sub semnul dialogului-cunoaştere, la nivel pictural, al raporturilor dintre valori umane formate în culturi diferite. Dincolo de asta e în joc şi, să-i zicem, orgoliul de a consacra un eveniment expoziţional care să se distingă prin trăsături specifice în peisajul unor realizări de acest fel, cu precădere europene. Solidaritatea pictorilor, respectiv a artiştilor plastici din Euroregiunea Carpatică trebuie să reprezinte un exemplu de ceea ce înseamnă să fii în prezent inspirîndu-te dintr-un model cultural-artistic pe cît de viabil, pe atît de dinamic. Tocmai de aceea tema propusă nu e doar extrem de generoasă, ci şi una aproape inevitabilă pentru plaszticitási acestei geografii spirituale eurocarpatice”.

Expoziţia va fi deschisă între 25 august şi 25 septembrie 2016. La vernisaj intrarea este gratuită, iar în perioada cât expoziţia este la Oradea preţul de intrare este cel obişnuit, respectiv 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii (preţ în care sînt incluse şi încă două expoziţii de etnografie).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !