Trienala Internaţională de pictură „Pătratul de argint”

De Camelia Busu
Curatorul, alături de cei doi pictori orădeni
Curatorul, alături de cei doi pictori orădeni
Cea mai importantă expoziţie de artă contemporană din această parte a Europei a fost vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Trienala internaţională de pictură „Pătratul de argint”, ajunsă la cea de a zecea ediţie, este o întâlnire a pictorilor din aceeași regiune carpatică, respectiv din: Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Vineri a fot vernisată la Oradea, la Muzeul Ţării Crişurilor şi a prezentat 83 de creaţii realizate de 70 de artişti plastici.

România participă la trienală din 2003 prin Muzeul Ţării Crişurilor, curator fiind dorectorul instituţiei, criticul de artă Aurel Chiriac. „În România, Trienala este destinată pictorilor din zonele de graniţă, din judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Suceava şi Botoşani, participanţii fiind curatoriaţi din punct de vedere al subiectului”, a explicat Aurel Chiriac la vernisaj.

Trianala, vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor

Trienala „Pătratul de argint” este organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl, Polonia, începând din 1993. Prof. Janusz J. Cywicki, directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl şi coordonator al manifestării, dar şi cel care a pus bazele acestui proiect artistic nu a putut să fie prezent la vernisaj. Janusz J. Cywicki spune despre expoziţie pe pagina de internet a galeriei poloneze: „Scopul Trienalei este de a promova și documenta tendințele actuale în domeniul picturii contemporane, artiștii care trăiesc în zonele de graniță ale țărilor pentru care tradiția culturii și artelor din zona carpatică face referire la problemele actuale – vocea generației noastre.

Am invitat toţi creatorii pentru care un metru patrat de hârtie sau pânză reprezintă o promovare intrigantă, şi în acelaşi timp zona experimentului artistic deschis, dar şi a formelor clasice ale mesajului – creaţia liberă”.

Trienala beneficiază de patronajul Preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce.

Parteneri sunt, şi la această ediţie, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Galeria „Vychodoslovenska” din Košice şi Galeria „Sariśska” din Prešov (Slovacia), Academia de Arte Plastice din Liov (Ucraina), Muzeul „Modem” din Debrecen, Muzeul „Herman Ottó” şi Galeria de artă din Miskolc (Ungaria).

Artişti orădeni

România este reprezentată în această trienală prin cinci artişti plastici, admişi de un juriu polonez: Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu, Nicolae Suciu şi orădeanca Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, prezentă la vernisaj.

La această ediţie a Trienalei, a fost oferit pentru prima dată Premiul Special pentru personalitate artistică remarcabilă. Au fost înscrişi, prin propunerile curatorilor, doar cinci artişti plastici: Tadeusz Gustav Wiktor (Polonia), Teofil Ioan Ştiop (România), Ádám Szentpétery (Slovacia),

Lubomir Medvid (Ucraina) şi Tibor Urban (Ungaria). Premiul a fost câştigat de pictorul orădean Teofil Ştiop, a cărui lucrare, „Leviathan”, este deja în patrimoniul statului polonez, în colecţia Muzeului de Artă Contemporană al Parlamentului Poloniei. Conf.univ.dr. Teofil Ioan Ştiop este directorul departamentului Arte Vizuale din cadrul Facultăţii de Arte din Oradea.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului vizitator până în data de 10 noiembrie 2019.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !