Trucuri magice în Festivalul Internațional de Teatru Oradea

De Camelia Busu
1Comentariu
Trucuri magice în Festivalul Internațional de Teatru Oradea
© FOTO: Sebi Tonţ
Prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea a debutat cu un premiu şi o premieră.

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea s-a deschis duminică seara cu o rugăciune rostită de managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu. Un „Tatăl nostru” adaptat, cu durere îndreptată către un buget redus şi remuneraţii controversate. Un of peste care s-a trecut apoi cu umor către primul premiu al festivalului, decernat în premieră, în prima zi a festivalului. Premiul „Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte”, la hotărârea juriului – format din redactorul-șef al Revistei Familia, Ioan Moldovan, și criticii de teatru Claudiu Groza și Elisabeta Pop – a fost acordat doamnei Crista Bilciu, pentru textul „Sub-Soul”. La primirea premiului, câştigătoarea a invitat, de altfel, publicul, să urmărească, în a doua zi de festival, piesa „Pe jumătate cântec”, a Teatrului de Foc Bucureşti, ale cărei regie şi text le semnează.

Primul spectacol din festival a fost premiera Teatrului Regina Maria, cu piesa „Regele Cerb” după Carlo Gozzi, în regia lui Alexandru Colpacci. Cu „Regele Cerb”, sufletul publicului „a migrat” din lumea basmului în realitate. Este povestea regelui Deramo, care îşi caută soţie pentru a lăsa un moştenitor la tron, trădat de prim-ministrul Trataglia cu ajutorul unor trucuri magice. Intrigi politice, porniri ariviste, poveşti de dragoste, reţete mereu valabile pe care le regăsim în societatea de azi. O comedie cu happy-end şi cu îndemnul de a intra cât mai des în lumea teatrului, acolo unde totul este posibil. Într-un decor suprarealist şi costume eclectice create de scenografa Vioara Bara, excepţional jocul actorilor orădeni: Răzvan Vicoveanu, Richard Balint, Angela Tanko, Adrian Locovei, Petre Ghimbăşan, Alina Leonte, Adela Lazăr, Ciprian Ciuicu, Sebastian Lupu, George Dometi, Emil Sauciuc.

A treia zi de festival

Marți, în a treia zi de festival, orădenii sunt invitaţi de la ora 16:00 la R&R bookstores & coffee houses (strada Republicii) la lansarea de carte „Ciulei acasă şi în lume”, o ediţie îngrijită de Florica Ichim şi Anca Mocanu. Vor vorbi criticii de teatru Mircea Morariu și Florica Ichim – editorul volumelor.

De la ora 17:00, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, va avea loc spectacolul „Open” de Ana Cucu Popescu, regia: Leta Popescu, Asociaţia Reciproca, Cluj-Napoca. Spectacolul pornește de la un cadru larg al ofertelor de club care promit plăceri și regăsiri ale sexualității. Prin căutările în propriile povești și dorințe spectacolul atinge, într-un mod complex și personal, diferitele forme ale iubirii contemporane. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

La Casa de Cultură a Sindicatelor se va juca de la ora 18:30, cu publicul pe scenă, „Oraşul Nostru”, scenariu adaptat după piesa lui Thornton Wilder (regia: Cristian Ban), spectacol al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, nerecomandat copiilor sub 14 ani.

Pe scena mare a Teatrului Regina Maria, de la ora 19:00 va avea loc spectacolul Teatrului Odeon Bucureşti „Soldatul de ciocolată (sau Armele şi Omul)” de George Bernard Shaw, în regia lui Andrei Șerban. Este o piesă care vorbește despre divizarea Europei, despre naționalism și xenofobie, despre iluzia păcii, dar și despre iluzia dragostei de a înfrumuseța realitatea.

Ultima piesă a serii aparţine regizorului Bobi Pricop, marele câştigător de anul trecut al festivalului cu piesa „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”. Anul acesta vine cu piesa „Un stejar” de Tim Crouch, pusă în scenă la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, scenografia aparţinând aceluiaşi Adrian Damian. Spectacolul se va juca de la ora 21:30 la Sala Arcadia. Prin proiectul propus de Bobi Pricop, Teatrul Tineretului invită spectatorii să experimenteze teatrul într-un mod surprinzător. Ineditul piesei „Un stejar” constă în faptul că unul dintre cei doi actori care vor juca în spectacol acceptă provocarea de a se afla la prima întâlnire cu textul chiar în timpul reprezentației, în faţa publicului. În această seară, actorul invitat, Richard Balint, se va urca pe scenă alături de actorul Teatrului Tineretului, Mircea Postelnicu, fără să știe nimic despre piesă și fără să fi văzut spectacolul în prealabil.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor