Trupa „Iosif Vulcan”, 50 de ani

Trupa „Iosif Vulcan”, 50 de ani
În paralel cu spectacolele din cadrul editiei jubiliare a Saptamânii Teatrului Scurt, dedicata celei de-a 50-a aniversari a trupei „Iosif Vulcan”, ultimele doua zile au fost marcate si de un alt gen de manifestari.

Vineri, în sala mare a Primariei a avut loc un simpozion intitulat „50 de ani de teatru românesc la Oradea”. Fosti si actuali angajati ai scenei oradene si-au amintit de începuturile miscarii dramatice oradene. Debutul a fost facut de Elisabeta Pop, cea care timp de peste trei decenii a fost secretarul literar al Teatrului de Stat si a scris câteva carti despre istoria acestei institutii.


Sâmbata dimineata, participantii la jubileu au depus jerbe de flori la bustul lui Iosif Vulcan, adevarat patron al culturii românesti de pe aceste meleaguri, dupa care au vizitat sediul Revistei Familia, cea înfiintata de acesta. Localul „Il Vesuvio” a gazduit apoi o lansare de CD, autor Florian Chelu, si un colocviu pe tema teatrului radiofonic.

Istorie si prezent
În sfârsit, dupa ce cortina a cazut pentru ultima oara, dupa spectacolul „Nevestele vesele din Windsor”, cel care a închis editia din acest an a Saptamânii Teatrului Scurt, a urmat o festivitate emotionanta. În luminile rampei scenei oradene a aparut Valentin Avrigeanu, nimeni altul decât cel care a avut onoarea de a rosti prima replica a celei dintâi stagiuni a trupei de limba româna.

La exact o jumatate de secol distanta de atunci, nonagenarul actor a rostit fara nici o ezitare primul fragment din „O scrisoare pierduta”, cel care a deschis istoria teatrului românesc în orasul de pe Crisul Repede. Dupa aceasta întoarcere în timp, a venit rândul actorilor de azi ai trupei „Iosif Vulcan” sa urce pe scena si sa asiste de acolo la decernarea diplomelor de excelenta acordate tuturor celor care au contribuit la frumoasa poveste semicentenara a sectiei române. Seara s-a încheiat cu un dineu de gala.

Laura Voicu