Trusa criminalistică, inovată

4Comentarii
Trusa criminalistică, inovată
Instrumentarul folosit de criminalişti la locul unei omor sau a unui accident ar putea fi îmbunătăţit după 60 de ani de la introducerea lui.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, l-a invitat pe tehnicianul criminalist al PT Bihor să-şi mediatizeze instrumentele pe care le-a înregistrat la OSIM pentru a primi brevet. „Invenţiile au fost bine primite de procurorii şi poliţiştii criminalişti din ţară şi vor simplifica munca de cercetare efectuată la faţa locului, oferind totodată date mult mai clare despre unele aspecte importante pentru anchetă”, a anunţat Gavra. Inovaţiile au fost deja prezentate în simpozioane şi revistele criminalistice, fiind acum studiate de specialişti pentru a fi produse în serie.

Bandă tip ruletă

Actuala bandă decimetrică este o fâşie de plastic, de 10 metri, imprimată alternativ cu dreptunghiuri albe şi negre de câte 10 centimetri. „Banda folosită acum este subţire, nu se fixează bine, îşi schimbă poziţia la o adiere de vânt şi se poate greşi uşor la numărarea decimetrilor. Banda propusă de mine este inscripţionată în metri, centimetri şi milimetri. Are două feţe, patru culori, şi se rulează cu un dispozitiv în propria carcasă. Pentru a o putea folosi în plan vertical, am conceput şi un dispozitiv triunghiular, dotat cu raportor circular pentru determinarea unghiurilor, magnet de fixare a dispozitivului pe piese metalice, inel de fixare a carcasei şi a benzii”, a explicat Nicolae Meseşan. Dispozitivul mai are telemetru digital cu infraroşu şi lanternă profesională. „Astfel se stabileşte clar, la faţa locului, data şi ora la care s-a făcut cercetarea, temperatura mediului ambiant şi a cadavrului, unghiurile terenului şi a obiectelor relevante, lungimile, distanţele, volumul etc”, a adăugat tehnicianul criminalist.

Mai „fotogenice”

Şi jetonul folosit pentru fixarea corpurilor delicte la faţa locului s-a dovedit îmbunătăţibil. „Vechiul jeton este un simplu plastic aşezat pe un suport, care trebuie rotit la fotografiere. Noul jeton este piramidal şi are o busolă fixată în vârf. Iar din orice direcţie îl fotografiem, numărul este vizibil. În plus, are un trepied telescopic, util atunci când la faţa locului avem terenuri denivelate, şanţuri, vegetaţie înaltă”, a mai spus Meseşan.

Tehnicianul PT Bihor mai propune o planşetă simplă dar utilă pentru fotografiera mai clară a corpurilor delicte găsite la locul anchetei. „În prezent, obiectele sunt fotografiate pe unde se nimereşte, pe coli albe sau negre, pe portbagajul maşinii, şi punem lângă ele un centimetru. Planşa are însă două feţe, colorate diferit, astfel că pot fi fotografiate atât obiectele închise la culoare, cât şi cele mai deschise”, a explicat tehnicianul.

Cristian Horgoş4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor