Tuberculoza se vindecă!

1Comentariu
ORADEA – Avem un program de supraveghere a tuberculozei bine pus la punct. Dar asta nu ne scuteşte să deţinem un loc fruntaş printre statele cu cele mai multe cazuri de tuberculoză raportate la suta de mii de locuitori.

În regiunea Euro-TB, România se situa în anul 2005 pe locul II, după Kazahstan. Aceasta după ce în anul 2007 se împlinesc 125 de ani de când a fost descoperit bacilul tuberculozei de către bacteriologul german Robert Koch – de aici şi denumirea de bacilul Koch.

„Statisticile mondiale din 2005 nu arată deloc bine. În fiecare zi mor de tuberculoză 4.400 de persoane, în anul 2005 decedând în total peste 1,6 milioane de bolnavi. Ba mai mult, s-a dovedit că o persoană cu boală tuberculoasă, netratată, poate infecta într-un an alte 10-15 persoane”, susţine dr. Marcela Vigdorovici, medic primar pneumolog-bronholog la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea.

În România, în anul 2005 se înregistrau 22.000 de cazuri noi de tuberculoză, în acelaşi an înregistrându-se 2.300 de decese din această cauză. Cât priveşte Bihorul, anul trecut s-au înregistrat 410 cazuri noi, grupa de vârstă cea mai expusă fiind cuprinsă între 35 – 44 de ani. „Din păcate ne lipseşte educaţia medicală, mai ales în mediul rural, de unde ne vin bolnavi în stadii avansate de boală”, susţine dr. Vigdorovici.

Simptome

„Infecţia cu bacilul TB nu înseamnă tot timpul boală. Aceasta devine boală doar atunci când sistemul imunitar al persoanei infestate scade. Tuberculoza ca boală se manifestă prin tuse prelungită, cu durată mai mare de trei săptămâni, scădere în greutate concomitent cu scăderea poftei de mâncare, transpiraţii nocturne, tuse cu urme de sânge, cât şi dureri toracice”, spune dr. Vigdorovici.

Multe persoane se adresează medicului cu întârziere, sperând ca aceste simptome să dispară. În această perioadă însă bolnavii sunt foarte contagioşi. Cu cât se prezintă mai târziu la medic, cu atât vor infecta mai multe persoane din jur. „Bolnavul este izolat când e contagios, însă trebuie să se ştie că această boală nu este ereditară şi nu se transmite pe cale sexuală”, adaugă dr. Vigdorovici.

În 90% din cazuri, microbul TB se localizează la nivelul plămânilor, forma de tuberculoză pulmonară fiind contagioasă. Acesta se poate localiza şi la nivelul altor organe precum rinichi, oase, articulaţii sau creier.

Tratarea bolii

„Orice bolnav suspect de tuberculoză, indiferent dacă este asigurat sau nu, sau dacă are sau nu trimitere de la medicul de familie, se poate prezenta la un medic specialist. Acesta poate fi găsit la unul dintre cele cinci dispensare TBC din Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş ori Aleşd, la secţiile TB din spitalele din Aleşd, Marghita, Nucet ori la Spitalul de Pneumoftiziolgie Oradea.

Aceasta pentru că depistarea şi tratarea tuberculozei sunt gratuite, fiind finanţate printr-un program naţional”, declară dr. Vigdorovici, care este managerul judeţean al Programului Naţional de Control TB. „Orice pacient este înregistrat în baza noastră de date şi ştim la orice oră tratamentul pe care i-l aplicăm. Avem o reţea informatică judeţeană bine pusă la punct, a cărei unitate centrală se află la spitalul nostru, iar de aici toate datele le transmitem la Bucureşti.

Cred că acest program naţional funcţionează cel mai bine din punct de vedere informaţional”, conchide dr. Vigdorovici. Ceea ce mai trebuie să ştie un bolnav de TB e faptul că deşi după două-trei luni de tratament nivelul de contagiozitate scade, tratamentul trebuie continuat.

Dacă ar costa…

Potrivit afirmaţiilor dr. Lavinia Davidescu, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, spitalizarea unui bolnav de TB, cu tot ce implică aceasta, şi care este de minimum o lună, se ridică în medie la 50 milioane de lei vechi, formele mai grave urcând până la 80 milioane de lei. „Pacientul trebuie însă să ştie că totul este gratuit, indiferent dacă este sau nu asigurat”, precizează dr. Davidescu.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor