Tudor Chiuariu s-a prezentat la DNA

Tudor Chiuariu s-a prezentat la DNA
Fostul ministru al Justiţie Tudor Chiuariu s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, care investighează modul în care s-a semnat o hotărâre de Guvern privind un teren al Poştei Române.

“Dosarul de la DNA este din septembrie 2006 şi se referă la Compania Naţonală Poşta Română, la diferite achiziţii şi asocieri ale acestei companii. Subliniez că asocierea la care face referire DNA este anterioară şi nu are legătură cu Hotărârea de Guvern menţionată (HG 377/2007-n.r.), fiind o decizie a Companiei Poşta Română”, a afirmat ministrul Chiuariu.

În privinţa HG 377, Ministerul Justiţiei a emis un comunicat în care a arătat care au fost motivele avizării acesteia. “Precizez că în conţinutul comunicatului DNA este o informaţie greşită, respectiv că notele de fundamentare sunt emise de Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Justiţiei. Ministerul Justiţiei nu a emis o notă de fundamentare privind acea HG, singura notă fiind întocmită de Ministerul Comunicaţiilor”, a mai spus Tudor Chiuariu.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informa oficial atunci că s-a sesizat în urma unei ştiri de televiziune cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi în diferite firme.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul dosarului penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006 (când nu era ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, ci Monica Macovei-n.r.), efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi, informează Biroul de presă al DNA.

În cadrul acestui dosar, în cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei ştiri apărute la 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune “The Money Channel” legată de asocierea Poştei Române cu două societăţi comerciale pe acţiuni, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care, imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform HG 550/1996 şi HG 1.034/2001, a fost constituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al unei firme private SC Imopost Developments SA.

Cercetările presupun, între altele şi verificarea împrejurărilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare, precizează DNA.

“Având în vedere stadiul cercetărilor, în acest moment nu se pot furniza alte detalii în legătură cu acest dosar, în conformitate cu art. 12 lit. e-f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”, se arată în comunicatul DNA.

Ministerul Justiţiei preciza că la avizarea HG 377/2007 privind terenul din calea Victoriei 133-135 din Capitală s-a avut în vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate al Companiei Poşta Română, iar decizia Executivului nu scoate terenul în cauză din proprietatea statului.

Despre acest dosar s-a aflat după o ieşire publică a liderului PIN Cosmin Guşă, care anunţa că Tudor Chiuariu este în atesnţia DNA, susţinând că acesta ar fi avizat o asociere ilegală dintre Poşta Română şi o firmă privată.

Avizarea HG numărul 377/2007 s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, în baza documentaţiei înaintate de iniţiatorul Hotărârii de Guvern, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, preciza Biroul de presă al Ministerului Justiţiei (MJ). Nota de fundamentare a HG 377/2007 a fost întocmită de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi avizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi de Ministerul Justiţiei, mai spunea MJ.

Avizul favorabil al Ministerului Justiţiei a fost acordat în baza documentaţiei înaintate de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. La acordarea avizului favorabil s-a avut în vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria M12 nr. 0450 din 1.03.2002, prin care se atestă dreptul de proprietate al Companiei Naţionale “Poşta Română” SA asupra terenului din Bucureşti, Calea Victoriei 133-135.

De asemenea, avizul Ministerului Justiţiei a fost acordat în baza avizului favorabil al Ministerului Economiei şi Finanţelor, care a confirmat faptul că terenul în cauză nu face parte din domeniul public al statului.

Ministerul Justiţiei sublinia faptul că HG 377/2007 nu scoate terenul în cauză din proprietatea statului, aşa cum a afirmat deputatul Cosmin Guşă.
HG 377/2007 nu are drept obiect “evaluarea unui ansamblu rezidenţial din centrul Bucureştiului” şi nici “aprobarea unei asocieri a Poştei Române, care s-a făcut fără licitaţie publică”, aşa cum a afirmat Guşă, preciza MJ.

Hotărârea de Guvern în speţă este semnată de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi contrasemnată de fostul ministru al Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, şi de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Mai mult, nota de fundamentare a HG 377 privind terenul din calea Victoriei 133-135 explică împrejurările în care din 1996 imobilul şi terenul aferent au intrat în administrarea Regiei Autonome “Poşta Română” (acum Compania Naţională “Poşta Română”) din cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Nota de fundamentare – publicată pe site-ul Guvernului – este semnată de ministru al Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !