Tur pe bicicletă pe la bisericile de lemn din judeţul Bihor

Tur pe bicicletă pe la bisericile de lemn din judeţul Bihor
© Biserica de lemn din Hotar
„Drumul bisericilor de lemn din Bihor” poate deveni o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor.

Amatorii de cicloturism şi admiratorii arhitecturii tradiționale au ocazia de a îmbina cele două pasiuni. Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează în data de 10 Septembrie primul eveniment din cadrul proiectului „Drumul bisericilor de lemn din Bihor”.

Proiectul are ca scopuri promovarea turistică a patrimoniului cultural și religios din județul Bihor și încurajarea cicloturismului. „Evenimentul își propune să facă cunoscute turiștilor bisericile de lemn din județului Bihor, să susțină producătorii locali, să popularizeze preparatele culinare din fiecare zonă și, nu în ultimul rând, să încurajeze cicloturismul”, transmite Răzvan Dumbravă, directorul executiv al AMD Bihor.

Circuit

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – biserici de lemn” va fi organizat în data de 10 septembrie, pe următorul circuit: Gara Tileagd – Tilecuș, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Vârciorog, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Fâșca, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Hotar, Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” și Căminul Cultural – Țețchea – Telechiu – Poșoloaca – Tileagd Gară. Pornirea pe traseu se va face la ora 9:00, din fața stației de tren Tileagd. Turiștii care vin cu mașina vor putea să parcheze gratuit și în siguranță, la circa 200 m de gara CFR, într-o curte privată. Parcarea va fi semnalizată cu un banner al Agenției de Management al Destinației Bihor.

„Traseul propus are o lungime de 40 km. 90% din drumul care va fi străbătut este asfaltat, diferența de nivel fiind de 360 m, cu pante de urcare și coborâre între 8% și 10% înclinație. Porțiunea fără asfalt este pe un drum pietruit situat între satele Fâșca și Hotar. Traseul poate fi parcurs lejer și oferă peisaje naturale splendide pentru acest sezon. În plus, pe traseu vor fi asigurate puncte de alimentare cu apă”, se precizează în comunicatul AMD Bihor.

Pe parcursul zilei vor fi vizitate patru biserici de lemn, construite între secolele XVII și XVIII. Istoria și informații despre arhitectura celor patru lăcașuri de cult vor fi prezentate de către preoții parohi sau de localnici. După vizitarea fiecărei biserici, turiștii vor putea gusta diverse produse culinare, preparate local după rețete tradiționale. De asemenea, de pe mesele din curtea bisericilor nu vor lipsi fructele proaspete de sezon sau băuturile naturale.

AMD Bihor consideră că circuitul turistic „Drumul bisericilor de lemn din Bihor” poate deveni pentru comunitățile locale și operatorii de turism o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor. Totodată, prin evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn”, AMD Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Comunei Tileagd, Primăria Comunei Vârciorog, Primăria Comunei Țețchea, Asociația Unanimis Oradea și Asociația Filantropia Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !