Turandot, printesa cu inima de gheata, la Opera din Timisoara

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
Turandot, printesa cu inima de gheata, la Opera din Timisoara
Turandot, printesa cu inima de gheata, la Opera din Timisoara
Duminică, 21 octombrie 2012, de la ora 19, la Opera Naţională Română din Timişoara, publicul are întâlnire cu principesa cu inimă de gheaţă: Turandot, opera exotică şi plină de mister întunecat a lui Giacomo Puccini, o va avea în rolul titular pe soprana Madeleine Pascu, solistă a Operei Naţionale din Bucureşti. Partitura enigmaticului Calaf va fi interpretată de tenorul Kamen Chanev din Bulgaria, iar la conducerea muzicală a evenimentuluii se va afla dirijorul David Crescenzi (Italia).

Interpreta rolului titular este absolventă a Conservatorului bucureştean sub îndrumarea maeștrilor Sanda Șandru, Hero Lupescu și Aida Abagief. Madelein Pascu şi-a perfecţionat studiile muzicale la Siena (Italia) cu Renato Bruson, la Opera din București cu Leontina Văduva și la Lübeck cu Berd Weikl.

Tenorul Kamen Chanev din Bulgaria, interpretul enigmaticului Calaf, a cucerit deja publicul timişorean, cu rolul Radames din opera Aida. Chanev a studiat canto la Conservatorul din Sofia, iar mai apoi la Academia de Muzică din Roma. A obținut Premiul I la Concursul Internațional „Jussi Björling” din Suedia şi a fost invitat pe marile scene ale lumii: Staatsoper Viena, Deutsche Oper și Bayerische Theater München, Opera din Hamburg, Operele din Atlanta și Philadelphia și la Opera din Seul. Octavian Vlaicu, Narcisa Brumar, Dan Patacă, Mircea Dan Petcu, Florin Pop (Cluj-Napoca), Cosmin Borlovan, Camil Mara, Darius Agrima şi Alexandru Olariu întregesc distribuţia spectacolului care va fi dirijat de David Crescenzi (Italia).

Producţia timişoreană cu opera lui Puccini este regizată de Carmen Dobrescu, iar decorul şi costumele sunt creaţia regretatului scenograf Grigore Gorduz.

Ideea de a compune o operă inspirată de piesa lui Carlo Gozzi i-a fost sugerată lui Giacomo Puccini de către libretistul său Giuseppe Adami. Entuziasmat, Puccini a început imediat goana după imprimări de muzică populară chineză, după descrieri şi desene de vechi instrumente muzicale asiatice, al căror timbru specific l-a studiat timp îndelungat, pentru a putea exploata la momentul potrivit anumite sonorităţi caracteristice Orientului. În anul 1921, Puccini s-a mutat în orașul Viareggio, unde a început lucrul la compunerea operei Turandot. Opera va rămâne însă neterminată, căci Puccini moare la 29 noiembrie 1924, într-o clinică din Bruxelles, la câteva zile după o operație la gât. Opera Turandot, în versiunea neterminată, a fost reprezentată în premieră absolută pe 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea muzicală a lui Arturo Toscanini. În montările ulterioare, opera va fi prezentată cu completările făcute de Franco Alfano, după schițele rămase de la Puccini.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !