Turism ca în pusta Hortobagy

Primarul de Sălard nu e intimidat de criză şi caută soluţii financuiare pentru a-şi susţine proiectele.

„Nu ne lăsăm bătuţi. Există viaţă şi după criză, trebuie să mergem mai departe. Nu ne lăsăm, am depus proiecte care se bazează şi pe alte surse de finanţare decât bugetul. Şi unele sunt chiar mari”, a declarat primarul de Sălard, Nagy Miklos. Speranţele şefului Primariei Salard se îndreaptă spre fondurile transfrontaliere şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Nagy Miklos nu a uitat că până la 1700, Salardul avea statut de oraş. „Şi în vechea stemă a Sălardului apare statutul de oraş”, spune primarul. De aceea, Nagy Miklos spune că nu are timp de pierdut în tentativa sa de a face din comună un punct de atracţie. „prioritatea numărul unu este dezvoltarea infrastructurii, am depus proiecte pentru lucrări la drumuri şi pentru a dezvolta centrul comunei. Dorim să avem în Salard un punct de informare turistică. Aceasta fiindcă în proiectul nostru figurează dezvoltarea Sălardului ca zonă turistică. Şi ca zonă agroturistică. Noi aici cultivăm eco.Noi avem mii de ha de pădure, avem lacuri, avem cultivatori de vii. E imposibil să nu reuşim. Cum să nu reuşim dacă cei din Hortobagy, care sunt în pustă, au reuşit  şi au făcut acolo o mină de aur? Acolo turişti merg să vadă vaci, şi cai şi lasă bani pentru asta”, spune Nagy Miklos.   

Ce e Hortobagy?

Vite sure, bivoli de casă, capre lăsate liber, porci mangaliţa  acestea sunt atracţii turiştilor în Şopronul din Hortobágy.Hortobady este una din cele mai întinse puste ierboase din Europa  unde pasc sub cerul liber cirezi de vite sure ungureşti, cai, bivoli, turmele de oi raţcă . Podul cu şapte găuri este cel mai lung pod rutier din Ungaria. Într-un restaurant vechi de aproape de 300 de ani oferă mâncăruri păstoreşti originale.La Muzeul Păstorilor se poate vedea cum şi unde locuiau, cum se îmbrăcau, cum îşi preparau mâncarea, ce fel de obiecte confecţionau păstorii care trăiau iarna şi vara sub cerul liber.

În  herghelia din Hortobágy creşterea cailor Nonius are o tradiţie de 300 de ani. De la ghereta paznicului heleşteului Parcului Naţional din Hortobágy, parte a patrimoniului mondial,  se deschide o privelişte asupra universului acvatic extrem de bogat, iar de la ghereta paznicului din Szálkahalma poate fi observată lumea păsărilor, pădurilor, a lacurilor.

Veronica Bursaşiu

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !