Turism cu istorie şi muzică veche

1Comentariu
Turism cu istorie şi muzică veche
ARAD – Festivalul va continua săptămâna viitoare cu noi concerte la Cetatea Ineu (16-17 august 2008). Detalii

Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Filamonica de Stat Arad, cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Arad, organizează a V-a ediţie a FESTIVALULUI DE MUZICĂ VECHE PRIN CETĂŢILE ARADULUI în oraşul Lipova, castelul Bulci şi la cetatea Şoimoş în data de 10 august.

Transportul din Arad va fi asigurat cu un autocar, în limita locurilor disponibile,  (plecare: duminică, 10 august, ora 8, din faţa Palatului Cultural) şi va fi vizitat, la ora 8.45, şi situl arheologic  Mănăstirea Bizere, care se află la 1.5 km nord-est de localitatea Frumuşeni şi la 12 km est de Arad, pe malul stâng al Mureşului, în locul numit „Fântâna turcului”.

În anul 1183 a fost atestată pentru prima dată abaţia care avea hramul Sfintei Fecioare Maria, pentru ca la sfârşitul secolului al XII-lea mănăstirea Bizere să funcţioneze ca lăcaş benedictin, aflat sub patronaj regal. Abaţia controla transportul de sare pe râul Mureş. În secolul al XIII-lea mănăstirea cu un număr de 23 călugări, avea un venit anual de 4000 bolovani de sare (produs greu de procurat în acele timpuri). Din secolul al XIV-lea mănăstirea benedictină a cunoscut o constantă decădere, iar la 1557 (după invazia turcească în părţile Aradului şi datorită Reformei religioase), mănăstirea nu mai era consemnată ca fiind funcţională.

Cercetările arheologice, care au demarat în anul 2001 au relevat palatal abaţial, cimitirul iar în anul 2003 au fost descoperite mozaicurile din biserica mănăstirii – de tradiţie bizantină şi romanică (asemănătoare cu cele descoperite în nordul Italiei la Aquileea).

Anul acesta, începând cu 7 iulie, o echipă de specialişti formată din arheologii arădeni – drd. Pascu Hurezan şi Florin Mărginean; dr. Adrian Andrei Rusu – cercetător la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei Cluj-Napoca continuă investigaţiile arheologice de la Bizere: delimitarea perimetrului sitului, continuarea cercetării în zona palatului abaţial şi a laturilor vestice şi estice ale claustrului mănăstirii.

V.F.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor