Turism religios la Vadu Crisului

Turism religios la Vadu Crisului
Conducerea Primăriei Vadu Crişului pregăteşte să depună în ianuarie un nou proiect.

Proiectul care dorim să-l depunem în cadrul acestei sesiuni de proiecte este o continuare firească a proiectului câştigat anul trecut împreună cu oraşul Hajduszoboszlo. La Vadu Crişului pe lânga frumuseţile zonei şi a olăritului dorim să mai introducem şi să completăm punctele de vizită a turiştilor şi cu un segment religios care după părerea noastră ar trebui să fie biserica ortodoxă, fiind şi un monument istoric”, spune primarul Dorel Cosma, primarul de Vadu Crişului. Pentru a obţine finanţare, autorităţile din comună vor încerca să profite de noua sesiune de depunere de proiecte deschisă în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

„Programul are ca are ca obiectiv apropierea persoanelor, comunităţilor şi agenţilor economici din zona de frontieră pentru a facilita dezvoltarea comună a zonei de cooperare, bazându-se pe avantajele cheie specifice regiunii de graniţă. Anul trecut, Agenţia Naţională de Dezvoltare din Ungaria, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a lansat cea de-a cincea solicitare de propuneri de proiecte HURO”, aflăm de la Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crisului si managerul proiectelor locale. Această solicitare de propuneri se adresează în special proiectelor de investiţii, care vizează îmbunătăţirea sau dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere de transport, comunicaţii şi mediu, precum şi a infrastructurii de afaceri, turism, cercetare, sănătate şi prevenire a riscurilor comune.

Organizaţiile eligibile sunt cele care acţionează în beneficiul public (instituţii de stat, administraţii publice locale, organizaţii non-profit, camere de comerţ etc.), şi îşi desfăşoară activitatea în aria eligibilă a programului: Timiş, Arad, Bihor, Satu-Mare, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg. Proiectele trebuie să aibă un caracter transfrontalier şi să fie realizate de către organizaţii partenere de pe o parte şi cealaltă a graniţei.Fondurile europene alocate acestei solicitări însumează 51 398 714 euro. Proiectele selectate vor beneficia de finanţare din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), completată de co-finanţarea naţională a celor două State Membre participante în Program, Ungaria şi România.

175.000 euro pentru restaurarea bisericii

„În cadrului noului proiect în care comuna şi biserica din Vadu Crişului are ca parteneri oraşul Hajduszoboszlo şi Episcopia Reformată de pe lânga Piatra Craiului dorim restaurarea iconostasului, a amvonului şi a jilţului arhieresc precum achiziţionarea unei scene mobile de 10×12 metri. Biserica Ortodoxa «Sfintii Arhangheli Mihail şi Gavril» din Vadu Crişului este o construcţie de tip mononavat, cu absida altarului decroşată, având turn clopotniţa pe latura de Vest, cu acoperiş în două ape. Stilistic se poate identifica o legătură cu monumentele din Oradea secolului al XVIII-lea.Astfel, în cazul bisericii de la Vadu Crişului, planimetria interioară de tip baroc, adoptă un program cultic ortodox, naosul fiind prevăzut cu două absidole laterale.

Decoraţia interiorului este simplă: în plan orizontal naşterea bolţii semicilindrice este marcată de o consolă profilată ce se desfăşoara în jurul edificiului, planul vertical fiind marcat de relieful plat al pilastrilor încheiaţi în partea superioară în consolă. De asemenea, sub cornişă, interiorul este decorat perimetral cu o bandă lombarda.Iconostasul, amvonul şi jiltul arhieresc decorate cu sculptură şi traforuri aurite au fost aduse la aceasta biserica în prima jumatate a sec. XIX de la fosta Catedrală unita din Oradea, distrusă parţial de incendiul de la 1836. Conform documentaţiilor existente în arhiva parohiei, în decursul timpului a avut loc în perioada 1995-1996 o intervenţie de restaurare pictură la catapeteasma, jilţul arhieresc şi amvon.Iconostasul, amvonul şi jilţul arhieresc, realizate în acelasi atelier în anul 1768, funcţionând în acelaşi spaţiu, prezintă degradări asemănătoare.

„Suportul de lemn policrom prezintă fisuri de contragere în adâncime, fracturi, lipsuri, nuduri, înlocuiri cu lemn de calitate inferioară. De asemenea, prezintă atac de insecte xilofage, poleitura nouă, acoperită cu un start de vernis neuniform, brunisat şi craclat şi-a pierdut strălucirea. Porţiunile de adâncime ale reliefurilor sculptate precum şi diverse reprezentări antopomorfe au fost vopsite neglijent în ocru, schimbând culoarea originală”, a spus viceprimarul Ioan Hasas.

În cazul icoanelor, stratul de suport lemn moale de foioase, alcătuite din blaturi încleiate. Anumite blaturi prezintă fisuri de contragere pe fibră .De asemenea, icoanele prezintă un atac masiv de insecte, suprafeţe considerabile nemaiasigurând baza pentru stratul de preparaţie. Stratul de preparaţie, în general bine aderent, prezintă desprinderi oarbe pe suprafeţe mari, de până la 15/ 20-30 cm. De asemenea, există suprafeţe de strat de preparaţie pierdut sau eroziuni ale stratului pictural care traversează în profunzime stratul de preparaţie Stratul pictural prezintă reţea de cracluri , verniş brunişat, îmbătrânit, eroziuni, abraziuni, microridicături în lungul fibrei, depuneri aderente de materii grase, sicativate sub stratul de verniş.

„Studiul preliminar de restaurare a fost analizată în cadrul şedinţei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj şi am obtinut acordul de principiu, se lucrează la Proiectul de restaurare pentru a fi depus la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.Credem ca prin depunerea acestui proiect în cadrul Solicitării de propuneri de proiecte: HURO/1101, Prioritatea 2 – Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de graniţă 2.1.3 Dezvoltarea turismului se oferă o şansă unica unei comunităţi să realizeze, cu o contribuţie de 2%, o lucrare de asemenea anvergura.Partea estimata din proiect pentru Vadu Crisului este 175.000 de Euro, care va cuprinde lucrarea de restaurare şi achiziţionarea unei scene mobile”, spune viceprimarul Ioan Hasas.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !