Turismul – armă în războiul de la Roşia Montană

Reactualizat la:
4Comentarii
Turismul – armă în războiul de la Roşia Montană
Turismul este ultima „armă” cu care locuitorii din Roşia Montană încearcă să câştige puncte în bătălia fără sfârşit cu canadienii de la Gold Corporation. În localitatea care se aseamănă mai mult cu o aşezare lovită de bombe, un localnic încearcă să dovedească faptul că există o alternativă la minerit.

Sâmbătă, la Roşia Montană a fost inaugurat primul hostel (loc ieftin de cazare, „la comun”). „La Gruber” a fost construit de Andrei Gruber cu ajutorul mai multor sponsori îndrăgostiţi de zonă şi adversari declaraţi ai cianurilor. „Am extins casa pe care o aveam şi am facut câteva completări. Am vrut să dovedesc că se poate trăi şi din altceva. Am investit mai puţin de 10.000 de euro şi sunt convins că afacerea va merge pentru că deja am turişti”, a declarat proprietarul hostelului.

Locaţia are şase locuri de cazare în paturi supraetajate, o bucătărie şi o baie cu cabină de duş. Costul este unul redus, de 10-12 euro de persoană pentru o noapte. Turiştii pot beneficia şi de alte servicii cum ar fi drumeţii turistice cu ghid, plimbări cu calul sau căruţa, pot învăţa cum se face ţuica, pot ajuta la cositul fânului sau pot merge la cules de afine. Hostelul este practic înconjurat de case cumpărate de Gold Corporation care, încet, încet se transformă în ruine. Cu toate acestea, proprietarul minipensiunii crede că tot mai mulţi locuitori din Roşia Montană se vor apuca de turism. O dovadă în acest sens ar fi şi faptul că la cursul organizat de Fundaţia Soros, pentru cei care doresc să lucreze în agroturism s-au înscris mai mult de 30 de persoane.

Replica Gold Corporation – un concert cu Iris şi Simplu

Iniţiativa lui Andrei Gruber i-a împărţit în două pe cei aproximativ 2.000 de localnici care încă nu vor să părăsească comuna şi să-şi vândă proprietăţile, în ciuda ofertelor venite de la Gold Corporation. „Ca să faci turism îţi trebuie bani”, spunea o bătrânică a cărei singură dorinţă mai este „să mor aici, lângă mama şi tata”. De cealaltă parte, ultimele „partizane” care au refuzat să-şi vândă apartamentele din blocurile fostei unităţi miniere sunt pregătite să continue lupta: „Au venit să ne dea două miliarde de lei vechi pe locuinţă în timp ce pe o dărăpănătură de casă le-au dat trei miliarde de lei vechi. Cu banii care-i primim ne cumpărărm o casă la Abrud şi nu mai rămânem cu nimic.

Vecinul nostru şi-a vândut o casă la Gold şi s-a mutat la garsonieră. Din banii primiţi şi-a luat maşină şi casă în altă parte. Dar tot n-a plecat din Roşia”. Sorin Jurcă, coordonatorul centrului de informare din Roşia Montană a Fundaţiei Soros, susţine că, atât timp cât pe cele 2.388 de hectare va mai exista picior de om, proiectul este blocat. Şi noi nu vom pleca de-aici sub nici un chip”. De cealaltă parte, canadienii de la Gold Corporation au contraatacat cu un bener imens afişat în centrul comunei pe care stă scris „Imaginează-ţi, aici va fi un muzeu modern al mineritului. Roşia Montană Gold Corporation se gândeşte la cum va fi mâine. Investim 25.000.000 USD pentru patrimoniu”. În plus, ieri, la Roşia Montană, Gold Corporation a organizat „petrecere în stil mineresc”, printre invitaţi aflându-se trupele Iris şi Simplu.

 

Gandul.ro4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor