Turneul lui Bush în Orientul Mijlociu

Turneul lui Bush în Orientul Mijlociu
Preşedintele american George W. Bush a ajuns în Egipt. Bush face o escală de numai trei ore la Sharm el-Sheikh pentru o întâlnire cu omologul său egiptean Hosni Mubarak. Această vizită încheie turneul de opt zile al preşedintelui american în Orientul Mijlociu.

Preşedintele Bush îşi doreşte prin această ultimă vizită să recupereze terenul pierdut în ultimul timp în relaţiile cu egipteni, consideră analiştii BBC. Răceala dintre cele două state a fost cauzată de eşecul Egiptului de a securiza graniţa cu Fâşia Gaza. Casa Albă îşi propune de această dată să smulgă din partea Egiptului o promisiune fermă de suport în rezolvarea conflictului israelo-palestinian. Asta înseamnă în primul rând stoparea traficului cu arme de la graniţa Egiptului cu Fâşia Gaza.

Luna trecută, Congresul american a tăiat 100 de milioane de dolari din fondurile anuale de ajutor militar pentru Egipt, tocmai din cauza ineficienţei autorităţilor de la Cairo de a stopa traficul cu arme din teritoriile palestinene.

Liderul de la Casa Albă a venit în regiune cu proiecte ambiţioase, dar nu a reuşit să fie suficient de convingător cu liderii ceva mai sceptici.

Bush şi-a început turneul cu o vizită în Israel şi teritoriile palestiniene, pentru a încerca să obţină încheierea unui acord de pace. Deşi s-a declarat împotriva datelor limită, a fixat totuşi un termen pentru aceste negocieri: 12 luni. Incidentele de ieri din Gaza, unde aproape 20 de palestinieni au fost uicişi în urma unor incursiuni palestiniene, nu sunt însă de bun augur.

În a doua parte a turneului, Bush a vrut să obţină ajutorul ţărilor arabe din Golf pentru contracararea a ceea ce el numeşte ameninţarea iraniană. George W. Bush a părăsit capitala saudită fără să-i fi convins pe liderii locali că trebuie să îl susţină. Pe fondul temerilor cauzate de starea economiei americane, ameninţată de recesiune, Bush le-a cerut saudiţilor şi altor ţări producătoare de petrol să îşi sporească producţia pentru a limita creşterea preţului barilului de petrol. Saudiţii, primii exportatori mondiali de petrol, au răspuns politicos, dar fără să facă vreun angajament ferm.

Decis să-i liniştească pe liderii arabi, care se tem de un nou război american în regiune, preşedintele american şi-a afirmat dorinţa de a epuiza toate soluţiile diplomatice în criza iraniană. Însă incidentul din strâmtoarea Ormuz dintre vase americane şi iraniene, survenit cu trei zile înainte de începutul turneului, l-a determinat să reia retorica războinică. Ceea ce nu a fost pe placul interlocutorilor săi, puţin dispuşi să-şi facă din Teheran un duşman pe faţă.

Una peste alta, a fost un turneu lipsit de strălucire şi de rezultate palpabile, spun analiştii pesimişti. Mai mult decât nimic, le răspund optimiştii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !