Turneul regal prin obiectivul lui Merl La Voy

De Camelia Busu
Merl La Voy (primul din stânga) filmând la Cluj manifestările în cinstea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria din 27 mai 1919
Merl La Voy (primul din stânga) filmând la Cluj manifestările în cinstea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria din 27 mai 1919 - © FOTO: Arhivele Naționale ale României, Colecția Documente Fotografice
„Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”.

Arhivele Naționale, Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații, prin proiectul realizat împreună, „Saecularia – Centenar România”, oferă orădenilor un eveniment deosebit, intitulat „Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, care are loc azi, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr nr. 13), de la ora 18:00.

Prin proiectul mai sus amintit se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național.

Programul propune o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă, lansarea unui mini-album fotografic şi o expoziție de fotografii în aer liber, care se va putea vizita în centrul oraşului Oradea, pe tot parcursul zilei de azi.

„Proclamarea Unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor românești. Regina Maria a vrut să treacă munții în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919”, transmite George Damian, istoric, inițiator al proiectului.
La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de Regele Ferdinand și Regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez, filmul său „Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii. În afară de Franța, Merl La Voy a filmat luptele din Serbia și Macedonia din 1918 și pe cele din Transilvania din 1919.

Evenimentul va avea loc și în alte orașe din România, în felul următor: 6 iunie Bistrița, 7 iunie Cluj-Napoca, 10 iunie Alba Iulia, 11 iunie Sibiu. Toate activitățile programate au intrare liberă. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe saecularia.ro sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/saecularia.ro/.

Merl La Voy (primul din stânga) filmând la Cluj manifestările în cinstea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria din 27 mai 19190Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !