Turnir în Cetate: sau în lănci să ne …

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
2Comentarii
Turnir în Cetate: sau în lănci să ne …
Şi pentru că sângele de cavaler trebuie ţinut în clocot şi pe timp de pace să nu se ”coclească”, pentru că muşchiul nefolosit se fleşcăie şi devine inutil, la timpuri medievale, metode medievale de antrenament: turnirul!

Festivalul Medieval Oradea, organizat de APTOR cu aportul decisiv, imposibil de cuantificat al orădenilor de la Deus Vult, aduce în faţa orădenilor spectacolul turnirului, ca o premieră faţă de ediţiile anterioare. Vineri la prânz, francezii de la Les Ecuyers De L’Histoire au pus în scenă primul turnir cu cai, lănci şi echipament cavaleresc, din istoria recentă a Oradiei.
Trupa prezentă la Oradea e singura din Franţa care face turnir full contact, cu lănci din lemn solid, ”cum trebuie să fi fost la vremea respectivă”, după cum ne-a relatat o domniţă vorbitoare de engleză, pe nume Karen.

Cavalerii Alain Minoux and Thomas Menou au fost aşteptaţi şi primiţi la nişte staruri rock în arena amenajată în şanţul cetăţii.

Unul purtând însemnele Ordinului St. Michel iar celălalat însemnele Bretaniei, cei doi au fost ajutaţi de o macara să urce pe cai pentru confruntarea din faţa tribunei regale.
Domniţa cu abilităţi bune de PR ne-a mai relatat că armurile cântăresc între 38 şi 45 de kg, aşa că se ajunge ca greutatea de pe spatele calului să depăşească 120 kg: ”poate fi periculos pentru ei, sigur că vrem să se facă totul în condiţii cât mai sigure, dar nu poţi prevedea totul”.

Cei doi au ajuns la Oradea revenind de la o confruntare cu greii turnirului mondial, în Rusia.

În faţa tribunelor, unul dintre cavaleri a primit culorile reginei, devenind astfel, favoritul ei. Ciocnirile în galop au umplut culoarele turnirului de aşchii de lemn şi tribunele de aplauze. Favoritul reginei a câştigat, dar pentru orădeni asta a contat mai puţin.

Deşi pentru grosul audienţei, turnirul nu pare mai mult decât o joacă de oameni mari, site-urile de specialitate arată că acest joc marţial solicită serios concurenţii. În goana calului, cu armura grea, loviturile încasate sunt resimţite ca fiind de trei ori forţa gravitaţională raportată la greutatea sa.

Francezii vor reveni ocazional ”în ring”, pentru a concura sub ochii orădenilor şi ai cuplului regal din dotare. Spre comparaţie, şi Agentura Hector are programate reprezentaţii de turnir în faţa orădenilor, vineri de la ora 20:00 şi sâmbătă de la ora 13:00.

Program Festivalul Medieval Oradea 20192Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor