Turul României, punct final

În anul 2003, un veteran al turismului românesc, şi preşedinte al Asociaţiei Sportive a Călătorilor şi Colecţionarilor Români, Petre Petrescu, născut la 17 iulie 1919, în Bucureşti, alături de un grup de 14 elevi ai Şcolii Nr.1 „Voievodul Mihai“ Bucureşti, în frunte cu directorul Gheorghe Mihăilă şi profesorul Alexandru Lemnrău, şi-a propus să realizeze turul României, străbătând pe jos, oraşele capitale de judeţ riverane graniţelor României.

Scopul călătoriei a fost unul de cunoaştere, printre alte localităţi din ţară, şi a Văilor Timiş şi Miniş, a oraşelor Anina, Oraviţa, Moldova Nouă, Orşova, Băile Herculane, a Clisurii Dunării.

În oraşul de pe Cerna, Petre Petrescu a fost primit de primarul Ion Oprescu, care i-a prezentat importanţa zonei în contextul turismului naţional şi internaţional, dar şi a zonei Parcului Naţional Cerna-Domogled, oferind călătorilor tricouri inscripţionate, CD şi monografii de prezentare a zonei.

Excursiile din judeţul Caraş-Severin au putut fi realizate cu ajutorul financiar al primarului Reşiţei, Liviu Spătaru, care a sponsorizat transportul grupului bucureştean.


Începuturile carierei
Primul tur al României l-a realizat în anul 1936, când a străbătut pe jos, aproximativ 200 km, urmând ca cel deal doilea tur al ţării să îl facă 16 ani mai târziu, în 1952. Iar în 1984 a urmat un al treilea tur al României, tot pe jos.

Excursiile domnului Petrescu nu s-au oprit însă doar la a traversa România de la un capăt la altul, deplasările pe jos sau cu bicicleta realizându-le şi în străinătate. Astfel, în 1995, a făcut turul Europei de Vest, cu bicicleta, vizitând pe rând, Ungaria, Slovacia, Germania, finalul călătoriei fiind Hanovra. În total, peste 3000 de km. În decursul a doi ani, în trei etape, a străbătut Europa, începând cu Europa de Vest, continuând cu Europa de Sud şi terminând cu Europa de Nord, străbătând în total peste 300 de oraşe ale Europei.

Camelia Giuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !