Tutun „ars” degeaba

Tutun „ars” degeaba
ORADEA – Era cât pe ce să fie buni de plată! Reprezentanţii Serviciului Inspecţia Sanitară de Stat al ASP Bihor au demarat miercurea trecută o acţiune de control tematic cu privire la legislaţia de prevenire şi combatere a efectelor consumului produselor din tutun.

Controlul urma să se deruleze în perioada 3-5 ianuarie, conform adresei primite din partea Ministerului Sănătăţii Publice în luna decembrie a anului trecut. Pe lângă verificările care vizează publicitatea produselor din tutun prin intermediul mass-mediei sau a panourilor stradale, inspectorii trebuiau să sancţioneze şi comercianţii care vindeau ţigări la fir sau la pachete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi. Sancţiunile se extindeau şi la cei la care se descopereau pachete de ţigări care nu aveau inscripţionat conţinutul de gudron, de nicotină şi monoxid de carbon din gazele măsurate.

 

Revolta comercianţilor

În a treia zi de control inspectorii au trebuit să sisteze acţiunea. Şi asta tot din cauza unei adrese din partea Ministerului Sănătăţii, adresă care este făcută cunoscută presei bihorene abia luni de către conducerea ASP Bihor, când în mod normal trebuiau făcute publice rezultatele controalelor. „Întrucât există o serie de prevederi discutabile ale legilaţiei în domeniu cu privire la prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi datorită punctului de vedere al Direcţiei Juridice din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice care consideră că stocul de produse de tutun aflat deja în circuitul comercial la data intrării în vigoare a legii, care nu îndeplineşte condiţiile prezentei legi, poate fi lichidat până la data limită de 31.12.2007, a fost sistată acţiunea de verificare în toate judeţele ţării”, se arată în comunicatul presă primit din partea ASP Bihor. Acesta este de fapt rezultatul presiunilor exercitate la Bucureşti de către producătorii şi importatorii de produse din tutun care au trimis la rândul lor o adresă Ministerului Sănătăţii în care atăgeau atenţia asupra unor probleme legislative legate de acest control tematic, care până la urmă nu era tocmai legal.

 

Norocul de pe urmă….

După cum susţine şi dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt al ASP Bihor cât şi dr. Corina Fonoage, şefa ISS Bihor, inspectorii nu au apucat să aplice amenzi ci au dispus doar blocarea a câtorva mii de pachete de ţigări, a căror comercializare nu corespundea normelor legale. Astfel, cu aprobarea tacită a Ministerului Sănătăţii, timp de încă un an comercianţii produselor din tutun vor putea să-şi continue nestinghereţi afacerile.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !