TVA armonizată cu legislaţia UE

TVA armonizată cu legislaţia UE
ORADEA – Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor atrage atenţia instituţiilor publice asupra modificărilor ce vor apărea după 1 ianuarie în ceea ce priveşte TVA. Serviciile finanţate din fonduri nerambursabile nu mai sunt scutite de TVA.

Modificarea şi completarea Codului Fiscal prin Legea 343/2006 presupune armonizarea legislaţiei din România cu cea a Uniunii Europene.

TVA

Astfel, instituţiile publice care contractează lucrări de consultanţă, avocatură, juridice cu prestatori din state membre şi serviciile sunt utilizate în scopul activităţii desfăşurate ca activitate publică, altele decât activităţi taxabile, nu vor mai avea obligaţia să plătească TVA în România pe bază de decont special. „Dorim să atragem atenţia că de la 01.01.2007 nu se mai aplică scutirea de TVA pentru serviciile care sunt finanţare din fonduri nerambursabile”, a subliniat Smaranda Scridon, director executiv la DGFP Bihor.

Pentru achiziţiile de bunuri transportate în România, efectuate de instituţii publice, înregistrate deja în scopuri de TVA, instituţiile publice vor comunica acest cod către furnizorii din statele membre. În România se va aplica taxarea inversă pentru achiziţia intracomunitară de bunuri, înscriind în decontul TVA din perioada fiscală în care a intervenit eligibilitatea taxei pentru operaţiunea de achiziţie atât ca taxă colectată cât şi ca taxă deductibilă.

„Dacă o instituţie publică vrea să efectueze o achiziţie intracomunitară mai mare  de 10.000 de euro  şi nu este înregistrată în scopuri de TVA este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA înainte de efectuarea achiziţiei”, a precizat Smaranda Scridon. Instituţiile publice care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, în situaţia în care achiziţiile intracomunitare nu depăşesc 10.000 de euro/an vor plăti TVA facturat de către furnizorii din statele membre.

Dan Birta

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase