TVA în Triunghiul Bermudelor

TVA în Triunghiul Bermudelor
ORADEA – Pentru eludarea TVA, unii agenţi economici sunt în stare să găsească cele mai năstruşnice metode. În special în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar.

Tocmai de aceea, în ultima vreme, Garda Financiară (GF Bihor) şi-a concentrat acţiunile pe transportul intracomunitar de mărfuri. „În prezent desfăşurăm monitorizarea transporturilor intracomunitare în vamă. Controalele nu se fac în vamă, dar toate actele de provenienţă se scanează şi, prin internet, se transmit judeţelor de destinaţie al transportului, pentru verificare”, ne-a informat Călin Gal, comisarul-şef al GF Bihor.

 

Transporturi fictive

 

Acesta a adăugat că în multe cazuri, la transporturile intracomunitare apar încă firme fictive, care ocolesc plata TVA, în special la produsele agricole, carne, alcool, alimente, ce se consumă repede. „Dacă găsim astfel de firme noi însoţim transportul, să vedem cine preia marfa, dar de multe ori se fac că nu mai ştiu adresa la care trebuie să ajungă şi nu au nici documente de însoţire a mărfii”, a precizat Gal.

Pe de altă parte au apărut foarte multe tranzacţii trinughiulare între România şi Ungaria. „Un agent economic îşi face două firme în Ungaria şi una în România. Se ştie că pentru tranzacţiile intracomunitare nu se plăteşte TVA. Se transportă marfa de la prima firmă din Ungaria la firma din România, şi de aici la firma a doua din Ungaria. Dar toate acestea se fac doar scriptic, doar pe hârtie. Nu fac altceva decât să mişte nişte documente. Tranzacţia reală nu se face. Marfa nu a ieşit din Ungaria, şi în felul acesta se eludează TVA”, a exemplificat comisarul-şef al GF Bihor. Situaţia este valabilă şi invers, cu două firme în România şi una în Ungaria. 

Comisarii GF Bihor conlucrează pentru descoperirea unor astfel de cazuri cu omologii din Ungaria. „Cei care fac transporturi intracomunitare sunt obligaţi să treacă toate datele de verificare. Tot ce înseamnă date privind transportul, pentru a putea să le identificăm”, a specificat Călin Gal.

În cursul lunii iulie 2008 GF Bihor a verificat 475 de agenţi economici, 109 dintre aceştia fiind sancţionaţi. S-au constatat sume în valoare de 502.830 de lei şi s-au încasat la bugetul statului sume în valoare de 280.280 de lei.

 

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !