„U” Oradea, somată

23Comentarii
„U” Oradea, somată
ORADEA – Ministerul Educaţiei şi Cercetării somează Universităţii din Oradea să intre în legalitate şi să rezolve problemele privind completarea greşită a patru diplome care au fost eliberate în iulie 2003, la care în rubrica referitoare la instituţia care a asigurat şcolarizarea este menţionată în mod incorect Universitatea Oradea.

Totodată, fostul decan Ifrim este suspectat de nerealizarea sarcinilor de servici fiindcă nu a sesizat la timp neregulile.

Potrivit unui comunicat de presă al MEdC, conform Planului de măsuri, Universitatea din Oradea va sesiza instituţia parteneră cu privire la completarea greşită a diplomelor, va demara procedura de recuperare a diplomelor menţionate în adresa MEdC şi va demara procedura de rectificare a completării greşite a diplomelor.

 

Sesizări parlamentare

        MEdC a fost sesizat de către trei comisii parlamentare în legătură cu o serie de nereguli comise la Universitatea din Oradea. În sesizare se face referire la completarea şi eliberarea de diplome de studii pentru studenţii străini care au susţinut dizertaţii pentru studii aprofundate la disciplinele naturopatie, chiropractică, aplicaţii în kinetologie şi osteopatie.

        Clarificările trimise de Universitate vizează problema studiilor postuniversitare în specializările menţionate, precum şi a eliberării diplomelor pentru absolvenţii lor. Astfel, potrivit conducerii instituţiei orădene, „studiile aprofundate osteopatie, chiropractică, naturopatie, aplicaţii în kinetologie, arhitectură şi planurile de învăţământ aferente au fost aprobate prin decizia Biroului senatului universitar din 12 decembrie 2001”.

 

Mastere fără studenţi

În anul 2004, prin ordin MEdC au fost înfiinţate masterate în posturologie, osteopatie, naturopatie, psiokinetoterapie, ergotherapie şi chiropractică. Din discuţiile cu conducerea Universităţii a rezultat că înfiinţarea acestor programe de masterat s-a făcut cu predare în limba engleză, pentru a beneficia de experienţa unor profesori de la universităţi europene. La data emiterii ordinului de ministru mai sus prezentat, specializările Medicină generală, Fiziokinetoterapie, Medicină dentară şi Farmacie erau acreditate în cadrul Universităţii din Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie, conform HG nr. 693 din 12 iunie 2003, se mai precizează în comunicatul MEdC.

Conform declaraţiilor conducerii Universităţii, nici la studiile aprofundate, nici la masterat nu au fost înmatriculaţi sau şcolarizaţi cursanţi, nefiind destule solicitări.

„În conformitate cu datele prezentate de Universitate, studenţii menţionaţi în sesizările primite la MEdC sunt absolvenţi ai unei universităţi acreditate din Italia, fapt ce le permite accesul la studii aprofundate”, a adăugat aceeaşi sursă.

 

La filială neacreditată

Toţi cei patru studenţi descoperiţi în evidenţele Universităţii în urma controalelor MEdC au fost şcolarizaţi pentru studiile aprofundate la o filială neacreditată din străinătate a unei instituţii de învăţământ acreditate. În baza acordului de cooperare şi colaborare din 30 iunie, încheiat de Universitatea din Oradea şi instituţia care a asigurat şcolarizarea acestora, disertaţia a fost organizată de Universitatea din Oradea în sesiunea iunie 2003, diplomele fiind eliberate pe 28 iulie 2003.

Legislaţia în vigoare la data respectivă nu făcea referire decât la instituţiile de învăţământ superior din România cu privire la posibilitatea de finalizare a studiilor într-o universitate acreditată pentru absolvenţii unei instituţii de învăţământ superior neacreditate sau neautorizate. Nefăcându-se precizări pentru universităţile din străinătate, protocolul a „lărgit” limitele de aplicare a legislaţiei în vigoare, a justificat activitatea senatul Universităţii Oradea.

 

Completări eronate

        Reprezentanţii MEdC spun că la verificări s-a constatat că cele patru diplome sunt greşit completate, întrucât la rubrica referitoare la instituţia care a asigurat şcolarizarea este menţionată Universitatea din Oradea, şi ca atare aceasta trebuie să rezolve problema.

„Menţionăm că de la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea şi până în anul 2004, decan al facultăţii a fost prof. dr. Mircea Ifrim. Astfel, se pune întrebarea de ce aspectele sesizate au fost făcute cunoscute opiniei publice în anul 2006, având în vedere că diplomele au fost eliberate în iulie 2003? Aşteptăm un răspuns în procedură de urgenţă, de la dl. Ifrim. Noi îl suspectăm de pasivitate, lipsă de implicare şi nerealizare a sarcinilor de serviciu”, se precizează în comunicatul de presă al MEdC, citând din concluzia raportului conducerii Universităţii din Oradea.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a efectuat două controale, în perioada 4-14 octombrie, finalizate printr-o notă de constatare care cuprinde măsuri şi termene pe care Universitatea din Oradea trebuie să le aplice.

Cristian Horgos23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor