UDMR a inghitit gazul lui Bolos

Bolos si Executivul Primariei si-au impus proiectul
Bolos si Executivul Primariei si-au impus proiectul
Directorul Primăriei i-a convins uşor pe consilierii UDMR, care au votat pentru trecerea CET pe gaz.

 Consilierii locali orădeni au votat vineri studiul de fezabilitate (SF) actualizat al proiectului de retehnologizare al CET, prin trecerea pe gaz. Înainte de vot, a ţinut să ia cuvântul cetăţeanul Călin Miron. Acesta i-a întrebat pe reprezentanţii municipalităţii dacă ştiu că acquis-ul comunitar cere ca 30% din resursele de energie să fie de sorginte regenerabilă. Călin Miron a dat exemplul biomasei, a apei geotermale, a panourilor solare.

Observând că Miron – care este implicat politic – intenţiona să-şi continue alocuţiunea, preşedintele de şedinţă, Ioan Cupşa (PNL) l-a întrebat dacă intervenţia sa este o întrebare sau nu. Confruntat cu atitudinea uşor ostilă a liberalului, Călin Miron şi-a repetat întrebarea, ţinând să precizeze că intervenţia sa nu are iz politic, el intervenind ca cetăţean al Oradiei.

Cupşa i-a cerut lui Boloş Marcel – strategul proiectului de retehnologizare a CET – să-i răspundă cetăţeanului. Boloş a spus că Directivele UE cer conformarea la normele de mediu până la 31 decembrie 2013. În lumina acestui fapt, Primăria a ales ca CET să se retehnologizeze pe gaz, a insistat edilul. Miron s-a arătat nemulţumit de răspuns, pentru că nu i s-a răspuns la obiect (gazul nu este energie regenerabilă – n.r.).

 Îngrijoraţi, au votat „pentru”

În continuare, au vorbit consilierii locali. Pedelistul Dorin Corcheş a reamintit că grupul PDL este împotriva proiectului şi că nici actualizarea SF-ului nu i-a convins. Apoi, alte întrebări pentru Boloş au avut consilierii locali ai UDMR. Huszar Istvan crede în proiectul Primăriei „există lipsuri” şi a cerut ca „pe viitor să nu avem dependenţa de gaz”. Huszar a cerut „să vedem dacă cazanele cu apă fierbinte s-ar putea retehnologiza pe biomasă şi cărbune. Nu acum, dar în viitorul apropiat”. Colegul său, Pasztor Sandor, s-a arătat îngrijorat că „pot apărea deficienţe în alimentarea cu gaz”, mai ales la temperaturi mici. Pasztor a cerut ca măcar un cazan să rămână pe cărbune.

Luând din nou cuvântul, Boloş Marcel, i-a băgat pe consilieri în detalii tehnice, reluând teza necesităţii conformării la normele de mediu. Directorul a ignorat problemele pe care i le-au semnalat consilierii locali, legate de posibilele probleme ce ar apărea din cauza alimentării cu gaz. În schimb, Boloş le-a satisfăcut udemeriştilor orgoliul, spunându-le că dacă va identifica noi surse de finanţare va avea în vedere şi retehnologizarea pe cărbune… „Este oricând posibil să folosim ca şi alternativă cărbunele”, a afirmat Boloş Marcel. Directorul a vorbit astfel chiar dacă proiectul Primăriei exclude orice alternativă la gaz, deoarece orice altă materie primă pentru CET ar periclita chiar rentabilitatea unicei centrale pe gaz pe care o va folosi Electrocentrale SA.

În ciuda îndoielilor exprimate verbal, consilierii UDMR au votat pentru proiectul Executivului, alături de reprezentanţii PNL şi PSD. Grupul PDL a votat împotrivă.

Calin Corpas

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !