UDMR ar da cotă de apă gratis cazurilor sociale

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
1Comentariu
Kirei Melinda
Kirei Melinda
Cadrul legal pentru această formă de ajutor social a apărut luna trecută.

Consilierii UDMR vor depune la secretariatul Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care propun acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile şi persoanele singure, care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie.

Baza legală a propunerii este recenta modificare a Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr. 241/2006, aprobată prin Legea 215/27.07.2018.

Aceasta prevede că „cuantumurile, condiţiile, organizarea acordării ajutorului lunar şi modalitatea de decontare a acestuia între unitatea administrativ-teritorială, familiile sau persoanele singure beneficiare şi operatorul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Local”.

Grupul UDMR propune ca la Oradea, acest ajutor să se acorde în limita maximă prevăzută de lege de un consum de 75 litru/persoană/zi.

Criteriile de delimitare a beneficiarilor sunt aceleași ca pentru ajutorul de încălzire a locuinței.

„M-am interesat, şi iarna trecută au beneficiat 1.139 de familii sau persoane singure de acest ajutor termic. Având în vedere că în acest an a crescut salariul minim brut pe ţară, probabil va creşte şi numărul celor îndreptăţiți la acest ajutor. Presupunând că 1.200 de familii ar solicita, calculând cu 3 persoane în medie, efortul financiar va fi de 354.780 lei pe an, pentru oraș. Pentru o familie de 3 persoane, subvenţia ar fi de 295,6 lei/an”, spune Kirei.

Șefa grupului UDMR spune că a depus această propunere în aşa fel ca la şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii august să poată fi dezbătută şi adoptată și să poată intra în vedere din 1 septembrie.

Cunoscută fiind reticența primarului Ilie Bolojan față de ajutoarele sociale, Kirei apreciază că inițiativa ar putea trece, totuși, având în vedere efortul mic pentru oraș.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor