UDMR: Niciun bugetar nu va fi nevoit să restituie salariile

Szabo Odon
Szabo Odon
Bugetarii nu vor fi nevoiți să restituie drepturi salariale primite înainte de modificările legislative.

UDMR anunță o nouă modificare a legii, „La inițiativa noastră, legea adoptată astăzi exonerează bugetarii de la obligativitatea restituirii unor sume primite pe o bază legală considerată confuză de Curtea de Conturi. În opinia noastră, decizia Curții de Conturi discriminează salariații care au primit venituri în mod legal, și nu pot fi victimele diferitelor interpretări ale legii. Tocmai de aceea UDMR a formulat propuneri pentru a soluționa situația acestor oameni, care nu vor mai fi nevoiți să recurgă la instanță pentru a-și apăra drepturile”, a arătat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, după ce Parlamentul a adoptat modificarea legislativă privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială.

Curtea de Conturi a cerut

Vice-liderul deputaților UDMR, Szabó Ödön, a precizat că UDMR a urgentat adoptarea modificării legislative privind exonerarea bugetarilor de la restituirea acestor sume, având în vedere faptul că Senatul a adoptat deja anul trecut acest act normativ conținând și amendamentele propuse de Uniune:

„Curtea de Conturi a cerut instituțiilor publice să oblige angajații lor la restituirea acestor sume, deși există o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție care prevede că instituțiile publice sunt obligate să plătească toate remunerațiile ce rezultă din hotărârile administrațiilor publice locale, județene, inclusiv cele prevăzute în contractele colective de muncă. UDMR a urgentat adoptarea modificării legislative de astăzi, pentru că aceasta nu va avea valabilitate retroactiv, iar oamenii care au restituit deja aceste sume nu le vor mai primi înapoi. Astfel, am considerat că este important să adoptăm o lege care pune capăt acestor restituiri interpretabile”.

Szabó Ödön a amintit că angajații Administrației Naționale a Apelor Române au fost primii afectați de această situație, iar apoi Curtea de Conturi a formulat decizii și în cazul altor instituții publice.

„9.012 angajați ai Administrației Naționale a Apelor Române au fost afectați de decizia Curții de Conturi, dar sunt mulți angajați în această situație în cadrul diferitelor administrații publice. Inițial, proiectul de lege ar fi exonerat doar angajații ANAR, dar amendamentul propus de UDMR prevede aceleași criterii pentru întreg sistemul bugetar”, a arătat deputatul din județul Bihor, Szabó Ödön.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !