UDMR, supărată pe… Guvern

UDMR, supărată pe… Guvern
Pentru că Ministerul de Externe a acţionat contrar intereselor sale, UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare.

UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare, după ce Ministerul Afacerilor Externe ia apărarea Comisiei Europene, într-o chestiune ce deranjează UDMR. Este vorba despre acel „Minority SafePack”, un pachet legislativ ce ar prevedea protecţie sporită pentru toate minorităţile din UE. Acesta a fost propus Comisiei Europene printr-o iniţiativă cetăţenească transnaţională a mai multor organizaţii pro-minorităţi, printre care şi UDMR. Bruxelles-ul a declinat, însă, oferta minoritarilor, stabilind că o asemenea reglementare europeană nu cade în competenţa UE, ci a fiecărui stat-membru în parte.
UDMR a atacat decizia CE la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, dar România, prin Ministerul Afacerilor Externe a intervenit în proces, de partea Comisiei Europene. Cum fac parte din Guvern, liderii UDMR se arată deranjaţi de această acţiune a MAE. Kelemen Hunor a declarat deja că aşteaptă un răspuns pe această temă de la premierul Victor Ponta. „Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a afirmat liderul UDMR. Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, admite că există o discuţie în UDMR privind ieşirea de la guvernare, dar nu vrea să comenteze prea multe. În schimb, nu înţelege de ce România a intervenit în proces. „Nu era obligatoriu ca România să intervină, ci putea să lase lucrurile să se desfăşoare. Cu ce ajută România în plus sau în minus? Era o treabă a CE şi a celor şapte iniţiatori”, transmite Szabo Odon, care consideră că UE are datoria de a reglementa şi pentru „minorităţile tradiţionale”. „Nu poţi privi minorităţile doar din perspectivă de minoritate sexuală şi imigranţi”, transmite udemeristul.
O altă nemulţumire a UDMR se leagă de anunţul aceluiaşi MAE, care a refuzat săptămâna trecută înfiinţarea a două noi consulate maghiare, la Oradea şi Tg. Mureş. „Nu cred că România ar avea ceva de pierdut, deoarece aceste consulate ajută şi cetăţenii români să aibă relaţii economice cu Ungaria. Din păcate, momentul ales, inclusiv de Guvernul maghiar – un an electoral – face ca acest demers să fie interpretat în cheie politică. În Oradea ar fi benefic, desigur”, declară Szabo.


11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor