UDMR vrea un prefect mai slab

Cseke Attila
Cseke Attila - © Foto: arhivă
Prin vocea senatorului Cseke Attila, UDMR se împotrivește proiectului privind noul Cod Administrativ.

Din cel puțin două motive mari și late: se întărește rolul prefectului, iar interesul național este pus înaintea intereselor locale și, mai ales, înaintea intereselor de grup și a intereselor individului, conform noilor prevederi legale.

„În democrațiile funcționale și depline, individul, interesele și drepturile grupurilor – în multe cazuri chiar prin hotărâri judecătorești – au prioritate față de interesul public național. Astăzi, pe de altă parte, constatăm că în România se vrea introducerea unei dispoziții care se află în contradicție totală cu principiile și practicile democrațiilor occidentale”, e de părere fostul ministru al Sănătății.

„UDMR a susținut întotdeauna principiul descentralizării și al autonomiei locale, și considerăm că puterea autorităților centrale și a prefectului ar trebui redusă, și nu crescută”, crede Cseke.

Prefect anchetator

„Prefectului, practic, i se atribuie competențe de anchetare. Acest lucru este inacceptabil, deoarece
prefectul nu poate avea puteri de cercetare sau calități asimilate puterii judecătorești”, subliniază Cseke Attila. Acesta se referă la faptul că prefectul ar urma să poată verifica actele autorităților locale la sediul acestora.

În opinia UDMR, eliberarea pașapoartelor ar trebui luată de la Prefectură și mutată la Consiliul Județean. Udemeristul crede că prefectul ar trebui să fie mai puțin important ca președintele Consiliului Județean. „Prefectul este numit în funcție, în timp ce funcțiile din cadrul administrațiilor publice locale sunt alese, atât primarii cât și președinții consiliilor județene, la fel și consilierii locali și județeni. Conform ordinii prevăzute de Constituție, în fruntea ierarhiei sunt liderii administrațiilor locale, urmați de instituția prefectului. Această ordine este însă acum inversată de Codul Administrativ”, remarcă liderul UDMR Bihor.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor