UDMR zâmbeşte: „Koszonom”!

UDMR zâmbeşte: „Koszonom”!
ORADEA – UDMR Bihor e singura formaţiune politică din Bihor care a reuşit să-şi adjudece trei mandate de parlamentar fără să mai aştepte redistribuirea mandatelor de către biroul electoral.

Trei candidaţi – Cseke – la Senat, Derzi şi Lakatos – la Cameră – au reuşit să obţină peste 50% din voturi în nordul Bihorului, devenind automat parlamentari. Niciun partid românesc nu a reuşit această performanţă. PNL a fost aproape, prin Cornel Popa, care a reuşit să adune 48,1% din voturile pe Colegiul senatorial Beiuş-Aleşd, şi prin Lucia Varga, cu 46,35% din voturi pe Colegiul deputaţial Aleşd.

De altfel, Cornel Popa şi-a făcut ieri autocritica, punând eşecul său de a obţine peste 50% pe o delăsare în ultimele două zile de campanie. „Am pierdut voturi bune, din cauza atitudinii noastre lamentabile”, a declarat Popa, foarte exigent cu sine însuşi.

Regresul PD-L
Secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, a acceptat că, faţă de votul politic pentru Consiliul Judeţean de astă-vară, PD-L a înregistrat o scădere, însă spune că un rol major în procentul obţinut l-a jucat decuparea colegiilor şi banii trimişi de Guvern către primăriile PNL. În ceea ce priveşte scorul bun al UDMR, Matei spune că „probabil, prin absenţa lor de la urne, românii vor ca UDMR să fie mai bine reprezentat în Bihor”. Acelaşi Matei a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că „supra-reprezentarea etnică şi religioasă a minorităţilor poate fi dăunătoare majorităţii”. Pedelistul a făcut astfel aluzie şi la reuşita lui Nicolae Jolţa (PNL) în faţa Ionelei Bruchental (PD-L), în zonaBeius-Ştei. Jolţa e fiul liderului comunităţii penticostale din Bihor, fiind al doilea penticostal care câştigă în Bihor sub însemnele PNL, după Radu Ţîrle.

Szabo: Suntem primii!

Iată reacţia lui Szabo Odon, preşedinte executiv al UDMR Bihor, la rezultatul obţinut de Uniune: „Am dus o campanie pozitivă, candidaţii noştri au făcut eforturi pentru a duce mesajul UDMR şi au făcut un maraton în toate colegiile în care au candidat. Astfel, am reuşit să redevenim prima forţă politică în Oradea şi în judetul Bihor”.

Progresul PSD

Claudiu Pop, tânărul coordonator al PSD de la nivel judeţean, a ţinut să le mulţumească celor care au votat PSD: „Putea fi şi mai bine, însă am arătat că, deşi reconstrucţia e grea, o echipă competentă PSD poate obţine rezultate bune în Bihor”.

Pop a ţinut să evidenţieze faptul că PSD şi-a îmbogăţit cu peste 100% voturile în Oradea faţă de alegerile locale, de la sub 10% în iunie la circa 20% acum. Şi la nivel judeţean, dacă la locale PSD aduna sub 14% din voturi, acum social-democraţii sunt la peste 18%.

Calin Corpas

 

Din cauza parerilor sovine si xenofobe, moderatorii BIHON au inchis forumul.