UE dă o palmă ciobanilor

UE dă o palmă ciobanilor
Deva – Odată cu integrarea în UE ţăranii români primesc o palma foarte grea. Brânza, laptele, ouăle sau mierea produse de ei nu mai au ce căuta în pieţele din judeţele de care nu aparţin.

Acest lucru va deveni deja o realitate, din 18 ianuarie, pentru ţăranii care vindeau produse în pieţele bucureştene.

Asta pentru că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) a emis un ordin prin care, de la data menţionată, se va interzice comercializarea în halele din pieţele Capitalei a brânzei, laptelui sau ouălor. Practic, potrivit legislaţiei Europene, producătorii vor putea comercializa doar pe raza judeţului unde sunt inregistraţi.

Contactat de Cuvântul Liber, Marius Lăzărescu, directorul ANSVA Hunedoara a declarat că este puţin probabil ca aceste norme să se aplice într-un timp atât de scurt.

„Este o nebunie, nu cred că se va întâmpla aşa ceva aici în judeţ. E adevărat că încă nu am primit un comunicat de la centru, dar sper să existe o oarecare doză de înţelegere din partea Ministerului”, a spus Lăzărescu.

Majoritatea celor care vând brânză de oaie în piaţa din Deva sunt ciobani din judeţul Sibiu. Interesant este că toţi ştiau că, în Bucureşti, nu mai au acces în piaţă. Cu toate acestea însă speră să-şi continue activitatea în alte pieţe din ţară.

„Mai am trei tone de brânză de vara trecută. Trebuie ca statul să mă lase să le vând undeva. Dacă ne-am îngrămădi cu toţii în Sibiu ar fi un dezastru. Cred că în acest fel se va încuraja şi mai mult specula. Şi asta pentru că vor apărea tot felul de intermediari din ţară care au certificat de producător şi care vor achiziţiona brânza de la noi pe bani de nimic. Intrăm în faliment”, spune Ioan Mocanu cioban din Marginea Sibiului. Maria Costea susţine că vinde brânză în piaţa Deva de 15 ani. „Nu pot să cred că ne interzic accesul în piaţă. O să ajungem muritori de foame”, crede femeia.

Nu e bună!

Nici cumpărătorii deveni nu sunt de acord cu această legislaţie. „Mănânc numai brânză de casă. Cea de la magazin mi se pare prea sărată şi cu prea multe chimicale în ea. Europenii spun că trebuie să mâncăm sănătos. Păi ei ştiu cum se face brânza de casă?”, se întreabă Maria din Deva.
Nici Costel Moise nu este încântat de idee.

„Am auzit că trebuie să mă duc în Sibiu la poarta omului dacă vreau brânză de oaie. E o tâmpenie”, susţine deveanul.

Tiberiu Stroia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !