UE începe să provoace crize

UE începe să provoace crize
Deva – La nici două săptămâni de la aderare avem de-a face cu două crize: nu mai găsim vitamina C şi stingătoare de incendiu.

Farmaciile din judeţ se văd puse în situaţia ca, în foarte scurt timp, să nu mai poată oferi banala vitamină C. Motivul este foarte simplu. În România singurul producător de vitamina C a fost nevoit să oprească producţia. Cauza: fabrica nu producea acest medicament în conformitate cu noile norme europene.

Astfel, la această dată, farmaciile hunedorene mai pot oferi doar vitamina C pe care o au în stoc. „Într-adevăr, nu am mai primit acest medicament de la începutul anului. Mai avem doar Vitamina C 200 şi Vitamina C 500. Practic, dacă un adult trebuie să ia o doză întreagă de vitamina C este nevoit să înghită cinci pastile de vitamina C 200”, declară o farmacistă din Deva.

O altă problemă care a produs haos în rândul şoferilor este obligativitatea dotării maşinilor cu stingătoare de incendiu.

Sute de şoferi hunedoreni aleargă disperaţi, dintr-un magazin în altul, în căutarea unui extinctor. Şi asta deoarece, potrivit noului Cod Rutier, conducătorul unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghi şi stingător riscă amenzi din clasa a III-a (4-5 puncte amendă), adică între 156 şi 195 de lei.

Or, cererea pieţei nu este satisfăcută în acest moment decât parţial, motiv pentru care a înflorit specula stingătoarelor. Astfel, deşi preţul de piaţă al unui stingător ajunge undeva în jurul a 30 RON, speculanţii vând asemenea obiecte de patru ori mai scump. „Este anormal ce se întâmplă. Ne-am trezit acum că UE ne cere stingătoare. Poliţiştii mă opresc şi eu încasez amenda pentru un obiect pe care nu pot să-l cumpăr. E aiurea!”, declară Cosmin Mihaiu, un şofer care căuta, ieri, un stingător.

Săptămâna viitoare

Angajaţii magazinelor de profil recunosc că nu dispun de extinctoare. „A fost o nebunie. Anul trecut, abia vindeam aceste dispozitive. Acum toată lumea s-a îngrămădit să şi le cumpere. Abia săptămâna viitoare vom primi câteva. Şi asta pentru că există un singur producător autorizat de UE în toată ţara”, declară Ioana State, vânzător.

Tiberiu Stroia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !